Végre egyértelmű, hogy nem kell kitakarni a tüntetésen dolgozó rendőrök arcát

jog
2018 május 30., 13:55
comments 38

A Kúria döntésével egy évekig tartó jogi vita zárult le: a rendőrség még 2011-ben perelt egy Index-tudósítás miatt, amiben nem takarták ki a tüntetésen intézkedő rendőrök arcát. Az ügy többször is megjárta az egyes illetékes bíróságokat, és az Alkotmánybíróság is kétszer foglalkozott vele, mivel alapvetően máshogy látták a kérdést.

A Baka András által vezetett Kúria most a rendőr felperesek keresetét elutasította, vagyis az Index és az AB álláspontjának adott igazat.

A szóbeli indokolásában a bíró azt mondta: a jogbiztonság elve alapvetően befolyásolta a mostani döntést, és a Kúria – ami két éve még a kitakarás mellett döntött – véget akart vetni ennek a „pingpongozásnak” a bíróságok és az Alkotmánybíróság között. Baka András azt mondta, bár egyet lehet érteni az AB sajtószabadság-párti álláspontjával, a hatályos szabályozás nem engedi ezt a tág értelmezést, vagyis az AB egy új kivételt hozott létre, ahol a sajtószabadság elvét kell előnyben részesíteni a képmás jogával szemben – írja az Index.

A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői és az Országházat védő rendőrök a Kossuth Lajos téren 2014. november 17-én.
photo_camera A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői és az Országházat védő rendőrök a Kossuth Lajos téren 2014. november 17-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI

Tehát a Kúria mostani döntésének értelmében egy tüntetésről szóló tudósításban a sajtónak nem kell kikockáznia az ott dolgozó rendőrök arcát. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.