Washington is engedélyezte a Bayer és a Monsanto egyesülését

mezőgazdaság
2018 május 30., 14:03
comments 47

Feltételekkel ugyan, de engedélyezte az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy a német Bayer felvásárolja az amerikai Monsantót, ezzel elhárult az utolsó akadály a két vegyipari cég egyesülése előtt.

Az amerikai igazságügyi minisztérium előírta, hogy a német vegyipari cégnek 9 milliárd dollár értékben tulajdonrészeket kell eladnia, hogy mindenben megfeleljen a versenyjogi előírásoknak. A Bayer ebbe beleegyezett, a részleteket most egyeztetik a minisztériummal.

Az Európai Bizottság április végén azzal a feltétellel engedélyezte az ügyletet, hogy a Bayer 5,9 milliárd euróért eladja az agrárvegyipari üzletágának egy részét a szintén német BASF vegyipari vállalatnak.

A Bayer 2016 szeptemberében jelentette be a vetőmagok előállításával foglalkozó amerikai Monsanto felvásárlását 66 milliárd dollárért.

A Bayer-Monsanto fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a mostani kb. 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedhet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.