Mészáros Márta: Kádárék legalább azt tudták, ki az a Jancsó, ma már ez sincs

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

„Nem szeretik a kultúrát, nagyon kevés pénzt adnak kultúrára, nagyon kevés pénzt adnak filmre” mondta Mészáros Márta filmrendező a hatalmi elitről Kolozsváron a Transindexnek, miután átvette a TIFF életműdíját. Szerinte a filmkészítésnek az segít, hogy kinevezték Andy Vajnát filmbiztosnak,

„de egyébként semmilyen erkölcsi érdeklődés se irodalom, se film, se színház iránt nincs ma Magyarországon.”

Mészáros kijelentette: kellemetlen lenne ma a hatalomnak az, ha nem engednék például őt filmet készíteni. Ezért inkább engedik, és kis pénzzel támogatják az alkotást.

„Kádárék tudták, hogy ki az a Jancsó, ki az a Fábri Zoltán és a kultúrpolitika ezt tudomásul vette, hogy léteznek és csinálnak valamit. Ma ez nincs,”

 - mondta Mészáros. Szerinte figyelemreméltó, hogy soha egy könyvet, egy színdarabot nem említenek meg ma a politikusok, 

„büszkén vállalják, hogy színházba nem is járnak. A foci az létezik”

- tette hozzá. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.