Ezrek mentek az utcára Georgiában, lemondott a főügyész

Csütörtök este nagyszabású tüntetés volt Georgia fővárosában, Tbilisziben, pénteken pedig lemondott a főügyész, Irakli Shotadze. A felháborodás oka az volt, hogy politikai befolyást sejtettek egy bűnügyben hozott ítéletben. Decemberben egy verekedés során megkéseltek két tinédzser fiút, az egyikük meghalt. Az ügyben most született döntés: senkit sem vontak felelősségre a fiú haláláért, és a verekedés egyik résztvevője ellen enyhítették a vádat. Az ő apja korábban az ügyészségen dolgozott.

„Lemondok a pozíciómról, és remélem, az igazság fog győzedelmeskedni” - ezt írta a főügyészség weboldalán található közleményben Shotadze.

Lemondása után néhány ezer tüntető a régi parlament épülete elé vonult, ahol már a kormány lemondását követelték. Éjszakára néhány tucat ember maradt sátrakkal. A következő tüntetést június elsejére tervezik. 

Fotó: Davit Kachkachishvili/Anadolu Agency

(via Radio Free Europe)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.