Ezrek mentek az utcára Georgiában, lemondott a főügyész

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Csütörtök este nagyszabású tüntetés volt Georgia fővárosában, Tbilisziben, pénteken pedig lemondott a főügyész, Irakli Shotadze. A felháborodás oka az volt, hogy politikai befolyást sejtettek egy bűnügyben hozott ítéletben. Decemberben egy verekedés során megkéseltek két tinédzser fiút, az egyikük meghalt. Az ügyben most született döntés: senkit sem vontak felelősségre a fiú haláláért, és a verekedés egyik résztvevője ellen enyhítették a vádat. Az ő apja korábban az ügyészségen dolgozott.

„Lemondok a pozíciómról, és remélem, az igazság fog győzedelmeskedni” - ezt írta a főügyészség weboldalán található közleményben Shotadze.

Lemondása után néhány ezer tüntető a régi parlament épülete elé vonult, ahol már a kormány lemondását követelték. Éjszakára néhány tucat ember maradt sátrakkal. A következő tüntetést június elsejére tervezik. 

Fotó: Davit Kachkachishvili/Anadolu Agency

(via Radio Free Europe)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.