Fischer Ádám a Helsinki Bizottságnak adományozta a Wolf-díjjal járó pénzt

2018 június 01., 08:42
comments 58

A világhírű karmester a második magyar, aki a zenei világban megkapta a rangos izraeli kitüntetést, korábban a zeneszerző Ligeti György nyerte el. Fischer Ádám a díjat megosztva kapta Paul McCartney-val. A díjjal járó 50 ezer dollárt a karmester a Helsinki Bizottságnak ajánlotta fel. A jogvédő szervezet közleménye szerint Fischer a köszönőbeszédében csütörtökön arról beszélt a jeruzsálemi Knesszetben, hogy „a jogvédő szervezetekre a kormányok egyre több országban ellenségként tekintenek.

Például hazámban, Magyarországon a kormány mindent elkövet azért, hogy a civil jogvédők munkáját jogellenesnek állítsa be.

De ez nemcsak Magyarországon probléma. Az emberi és polgári jogok védelmezőivel szembeni bizalmatlanság világszerte terjedőben van. Ezért különösen fontos mostanság újra és újra elmondani, hogy a jogállam védelme az egyik legfontosabb ügy egy demokráciában. Mi nem az államot támadjuk, hanem a demokráciát védjük. A demokratikus kormányoknak üdvözölniük kellene a civil jogvédők tevékenységét ahelyett, hogy harcolnának ellenük.”

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság helyszínen tartózkodó társelnöke köszönetet mondott: „Különösen hálásak vagyunk Fischer Ádám barátunknak nagylelkű adományáért. Sokat számít ez nekünk. A pénzt jogvédelemre, mégpedig a Hétköznapok hősei c. induló programunkra fogjuk fordítani. Ezzel olyan honpolgároknak tudunk majd segíteni ingyenesen, akiket retorzió ért, mert kiálltak igazukért vagy közösségükért a hatalommal szemben.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.