Fischer Ádám a Helsinki Bizottságnak adományozta a Wolf-díjjal járó pénzt

2018 június 1., péntek 8:42
59

A világhírű karmester a második magyar, aki a zenei világban megkapta a rangos izraeli kitüntetést, korábban a zeneszerző Ligeti György nyerte el. Fischer Ádám a díjat megosztva kapta Paul McCartney-val. A díjjal járó 50 ezer dollárt a karmester a Helsinki Bizottságnak ajánlotta fel. A jogvédő szervezet közleménye szerint Fischer a köszönőbeszédében csütörtökön arról beszélt a jeruzsálemi Knesszetben, hogy „a jogvédő szervezetekre a kormányok egyre több országban ellenségként tekintenek.

Például hazámban, Magyarországon a kormány mindent elkövet azért, hogy a civil jogvédők munkáját jogellenesnek állítsa be.

De ez nemcsak Magyarországon probléma. Az emberi és polgári jogok védelmezőivel szembeni bizalmatlanság világszerte terjedőben van. Ezért különösen fontos mostanság újra és újra elmondani, hogy a jogállam védelme az egyik legfontosabb ügy egy demokráciában. Mi nem az államot támadjuk, hanem a demokráciát védjük. A demokratikus kormányoknak üdvözölniük kellene a civil jogvédők tevékenységét ahelyett, hogy harcolnának ellenük.”

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság helyszínen tartózkodó társelnöke köszönetet mondott: „Különösen hálásak vagyunk Fischer Ádám barátunknak nagylelkű adományáért. Sokat számít ez nekünk. A pénzt jogvédelemre, mégpedig a Hétköznapok hősei c. induló programunkra fogjuk fordítani. Ezzel olyan honpolgároknak tudunk majd segíteni ingyenesen, akiket retorzió ért, mert kiálltak igazukért vagy közösségükért a hatalommal szemben.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt