Nevet cserélt a francia Nemzeti Front

külföld
2018 június 01., 18:47

A néppártosodás jegyében francia szélsőjobb legerősebb pártja, a Nemzeti Front pénteken megszavazta, hogy változtassák mega párt nevét, hogy a választóknak ne rögtön a rasszizmus és az antiszemitizmus ugorjon be róluk. Marine Le Pen új pártjának neve Rassemblement National, vagyis Nemzeti Tömörülés lesz. Az új név arra utal, hogy szövetségeseket keresnek a kormányzóképességhez, miután tavaly elbukták az elnökválasztást.

Marine Le Pen
photo_camera Marine Le Pen Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

A kongresszuson Le Pen elmondta, hogy a csak szövetségkötéssel tudják megszerezni a hatalmat, amihez jól jöhet a névváltás is: „Ez most lezárt egy fejezetet a mozgalmunk történetévben, de megnyit egy újat és jobbat, ami nem lesz kevésbé dicsőséges”- mondta a pártvezér.

Egyébként a második világháború alatt, a Vichy-korszakban működött egy hasonló nevű párt, a Rassemblement National Populaire, ami nagy lelkesedéssel működött együtt a Franciaországot megszálló nácikkal. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.