Nevet cserélt a francia Nemzeti Front

A néppártosodás jegyében francia szélsőjobb legerősebb pártja, a Nemzeti Front pénteken megszavazta, hogy változtassák mega  párt nevét, hogy a választóknak ne rögtön a rasszizmus és az antiszemitizmus ugorjon be róluk. Marine Le Pen új pártjának neve Rassemblement National, vagyis Nemzeti Tömörülés lesz. Az új név arra utal, hogy szövetségeseket keresnek a kormányzóképességhez, miután tavaly elbukták az elnökválasztást. 

Marine Le PenFotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

A kongresszuson Le Pen elmondta, hogy a csak szövetségkötéssel tudják megszerezni a hatalmat, amihez jól jöhet a névváltás is: „Ez most lezárt egy fejezetet a mozgalmunk történetévben, de megnyit egy újat és jobbat, ami nem lesz kevésbé dicsőséges”- mondta a pártvezér.

Egyébként a második világháború alatt, a Vichy-korszakban működött egy hasonló nevű párt, a Rassemblement National Populaire, ami nagy lelkesedéssel működött együtt a Franciaországot megszálló nácikkal. (Reuters)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.