Nevet cserélt a francia Nemzeti Front

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A néppártosodás jegyében francia szélsőjobb legerősebb pártja, a Nemzeti Front pénteken megszavazta, hogy változtassák mega  párt nevét, hogy a választóknak ne rögtön a rasszizmus és az antiszemitizmus ugorjon be róluk. Marine Le Pen új pártjának neve Rassemblement National, vagyis Nemzeti Tömörülés lesz. Az új név arra utal, hogy szövetségeseket keresnek a kormányzóképességhez, miután tavaly elbukták az elnökválasztást. 

Marine Le PenFotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

A kongresszuson Le Pen elmondta, hogy a csak szövetségkötéssel tudják megszerezni a hatalmat, amihez jól jöhet a névváltás is: „Ez most lezárt egy fejezetet a mozgalmunk történetévben, de megnyit egy újat és jobbat, ami nem lesz kevésbé dicsőséges”- mondta a pártvezér.

Egyébként a második világháború alatt, a Vichy-korszakban működött egy hasonló nevű párt, a Rassemblement National Populaire, ami nagy lelkesedéssel működött együtt a Franciaországot megszálló nácikkal. (Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.