Lángolni kezdett az aranyba öltöztetett, rothadó hal a londoni galéria kortárs művészeti kiállításán

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Pár nappal elhalasztották Lee Bul dél-koreai művész megnyitóját a londoni Hayward Galériában, miután az egyik kiállítási tárgy, egy rothadó hal lángra kapott. 

Az egyik kicicomázott, rothadó hal a 'Fenséges Pompa' sorozatból (1991-2018)

A rothadó hal a művész 'Fenséges Pompa' című sorozatának része, amely néhány zacskóba helyezett, falra akasztott, aranyló, csillogó ékszerekkel feldíszített rothadó halból áll. Amikor először bemutatták 1997-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), el kellett távolítani őket, mert a rothadó hal szagától rosszul lettek a látogatók. 

A haywardi kiállítás idejére a halakat kálium-permanganátba tették. Habár ez az anyag nem tűzveszélyes, növeli más éghető anyagok gyúlékonyságát. A megnyitóig már csak pár óra volt hátra, a halakat már rég feltették a falra, de az utolsó pillanatban szakértők azt tanácsolták, hogy még a megnyitó előtt szedjék le őket onnan. Amikor a galéria dolgozói ezt megkísérelték, a rothadó halak lángra kaptak. 

A galériában szerencsére nem esett maradandó kár, nem sérült meg senki. Lee Bul 'Crashing' című kiállításának megnyitóját a baleset miatt május 31-ről június 1-jére tették át, és augusztus 19-ig lehet megtekinteni.

Lee Bul – 'Willing To Be Vulnerable' (2016-2016)Fotó: BEN STANSALL/AFP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.