"A Stop Sorosra a nem gomb megnyomása a helyes válasz"

"A nemzeti összetartozás napján különösen nehéz szívvel állunk itt, mert a Stop Soros biztosan nem segíti a nemzeti összetartozást" - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója hétfő délelőtt a Kossuth téren. 

A szervezet a STOP Soros nevű törvényjavaslat-csomag által megtámadott magyar civil szervezetek és aktivisták mellett tartott szolidaritási akciót. Az Amnesty mind a 199 magyar országgyűlési képviselőhöz eljuttatja a szervezet tagjainak és támogatóinak üzenetét, amiben arra kérik a pártokat, hogy ne szavazzák meg a civileket kriminalizáló törvényjavaslat-csomagot, jelentette be Iván. 

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke szerint

a Parlament által kedden tárgyalandó Stop Soros javaslatot nem lehet enyhíteni, lazítani, csak egyet lehet: elvetni és elfelejteni.

Fotó: botost/444.hu

Sokan kérdezik, hogy mit fognak tenni, hogyan fognak továbbműködni, a válasza erre rendre az, hogy

"nem nekik, hanem a kormánynak kell változtatni. A nem gomb megnyomása a helyes válasz"

- mondta Pardavi. Hozzátette: "jogvédők nem bűnözők. Menedékkérelmet benyújtani nem bűncselekmény." A Stop Soros véleményük szerint több nemzetközi egyezményt is sért: jelen formájában például tiltja, hogy a tranzitzónában menedékkérelmet benyújtott emberek bármilyen jogi, vagy akár pszichológiai segítséget kapjanak. 

Fotó: botost/444.hu

Az akció során egy 10 méter magas piros léggömböt is felengedtek, hogy ezzel emlékeztessék a képviselőket, hogy 

ők és a magyar civil szervezetek éppen azért dolgoznak, hogy Magyarország mindenki számára jobb és élhetőbb hely legyen.

A jogvédő szervezet korábbi közleményében a STOP Soros javaslatcsomagról azt írta, hogy“a magyar kormány láthatóan mindennél jobban elkötelezett, hogy Magyarország legyen Európában az az ország, amely a lehető legkegyetlenebbül bánik a menedékkérőkkel és menekültekkel. 

A kormány újabb kísérletet tesz arra, hogy a már eddig is egyértelmű intoleranciáját, idegengyűlöletét és rasszizmusát egy újabb szintre emelje.”

Iván Júlia szerint az, “hogy hermetikusan lezárják a határokat a menekülők elöl, és kriminalizálják az olyan tökéletesen jogszerű tevékenységeket mint az információszolgáltatás vagy a jogi segítségnyújtás a menedékkérők számára. Ez alkalmas lehet arra, hogy 

megbénítsa az ezekért az emberekért dolgozó szervezeteket, és a már így is kiszolgáltatott menedékkérőket és menekülteket még kilátástalanabb helyzetbe sodorja.”

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.