Egy kiló vanília már többe kerül, mint egy kiló ezüst

gazdaság
2018 június 04., 15:45
comments 66

A BBC közölt összeállítást kilenc dologról, amiről elsőre nem feltétlenül gondolnánk, hogy a értékesebb a világpiacon, mint az ezüst.

Ezek közül a legérdekesebb talán a vanília esete: a pár éve még 20-50 dollárért is lehetett venni a világpiacon egy kiló vaníliát, tavaly jelentősen megugrott az árfolyam. Elsősorban azért, mert az elsődleges termelőnek számító Madagaszkáron egy brutálisan erős trópusi vihar söpört át, rengeteg ültetvényt elpusztítva. Az ár viszont az idei évre sem normalizálódott, mivel bizonytalan hírek érkeztek az országból arról, hogy milyen lesz az idei termés.

A vanília kilója jelenleg is 600 dollár körüli árfolyamon van, míg az ezüst 540 dollár körül.

A világ fagylaltgyártói közül többen is vaníliahiánnyal küzdenek, és félő, hogy idén nyáron több gyártónál is hiány lesz ízből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.