Életfogytiglant kapott a férfi, aki 15 éve elütött, majd megölt egy fiatal nőt

bűnügy
2018 június 04., 11:16
comments 226

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó fegyházra ítélte első fokon a Győri Törvényszék azt a férfit, aki 2003 szeptemberében Győrben elütött, majd megölt egy fiatal nőt. A 15 évvel ezelőtti gyilkosság ügyében 10 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték a vádlottat.

A tényállás szerint az akkor 22 éves sofőr vezetés közben a telefonjával volt elfoglalva, és emiatt autójával fellökte az előtte kerékpározó 22 éves fiatal nőt Győrben. A sértett az ütközéstől elesett és elvesztette az eszméletét. A vádlott halottnak hitte a nőt, ezért a csomagtartóba tette, majd elindult, de pár perc múlva hangokat hallott onnan. Bőny felé egy földútra kanyarodott, és egy fás-bokros területen megállt. Kiemelte a csomagtartóból, és egy köves, murvás szakaszon vonszolta a nőt, meg is ütötte, majd kézzel és zsineggel megfojtotta.

A holttestet a helyszínen hagyta, az autóval hazament, de sötétedés után visszament érte, és a Mosoni-Duna árterére vitte. Az autót egy elhagyatott helyen hagyta, az ismerősének pedig azt állította, hogy a járművet ellopták, emiatt még aznap este feljelentést tettek. Másnap az autót ismeretlen helyre vitte.

A férfit tavaly januárban fogta el a rendőrség, miután egy lopás miatt vett DNS-mintája egyezett a nő testén találttal.

Németh Miklós tanácsvezető bíró indoklása szerint az aljas indokból elkövetett emberölés minősítése a férfi esetében helytálló, mert azért ölte meg a nőt, hogy leplezze a közúti balesetet. A „különös kegyetlenséggel” minősítés pedig azért, mert az igazságügyi orvosszakértők szerint a nő a balesetben legfeljebb 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, viszont a bántalmazás miatt 43 sérülése keletkezett, és legalább 15 percig tartott a fojtogatás miatti fuldoklása.

A bíró súlyosbító körülményként értékelte azt, hogy a férfi 13 évig leplezte a tettét, és „kitartó szándéka volt a fojtogatásra” egy olyan ember ellen, aki nála sokkal gyengébb és sérült volt, továbbá azt, hogy félrevezette a rendőrséget. Enyhítő körülmény a vádlott büntetlen előélete és az, hogy beismerte az emberölést.

Az utolsó szó jogán a vádlott azt mondta, megbánta tettét, és vállalja a felelősséget, de a minősítő körülményeket nem ismeri el. Azt mondta:

„22 éves voltam akkor, nem tudom miért döntöttem úgy.”

Az ítélet nem jogerős, a vádlott előzetes letartóztatásban maradt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.