Orbán szövetségese nyert Szlovéniában, de nem eléggé

külföld
2018 június 04., 07:10
comments 34

A szinte véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján, 99,89 százalékos feldolgozottságnál is Janez Janša volt miniszterelnök pártja, az eddig ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat Szlovéniában. A szavazásra jogosultak 51,97 százaléka vett részt a választásokon, ahogy 4 éve is.

A hétfő reggeli adatok szerint az SDS 24,96 százalékkal az első helyen áll, és 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 12,66 százalékkal és 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,92 százalékkal, 10 mandátummal a 3. helyen végzett.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 9,75 százalékkal (10 mandátum), a Baloldal (Levica) 9,29 százalékkal (9 mandátum), az Új Szlovénia (NSi) 7,13 százalékkal (7 mandátum), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 5,12 százalékkal (5 mandátum), a nyugdíjaspárt (DeSUS) 4,91 százalékkal (5 mandátum) és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,20 százalékkal (4 mandátum).

A fenti adatok szerint sem az SDS, sem az LMS nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. Önálló kormányalakításhoz 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben.

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért ketten versengtek: Sobocan Gabriella, az előző képviselő, Göncz László munkatársa a szavazatok 39,97 százalékát szerezte meg, míg Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Lendva alpolgármestere 30,32 százalékot ért el.

A szlovén parlament alakuló ülésére várhatóan július közepén kerül sor, ezután az államfőnek 30 napja van, hogy javaslatot tegyen az Országgyűlésnek a miniszterelnök-jelölt személyére.

Borut Pahor kormányfő korábban már kijelentette, hogy a relatív győztesnek, ez esetben elsőként Janez Janšának ad mandátumot a kormányalakításra. Ezután a parlamentnek legkorábban 48 órán múlva, legkésőbb 7 napon belül szavaznia kell a miniszterelnök-jelöltről. Ha nem jár eredménnyel a szavazás, az államfő 14 nap múlva új miniszterelnököt jelölhet, de a parlamenti pártok is jelölhetnek, ehhez legalább 10 aláírásra van szükség.

Janša jelezte: tisztában van vele, hogy a koalíciós tárgyalások nem lesznek könnyűek. „Meg kell várni, hogy kihűljenek a felforrósodott fejek” – mondta a választások éjszakáján, majd hozzátette: a programok alapján mielőbb meg akarja kezdeni a tárgyalásokat a többi párttal.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője (b), Hristijan Mickoski, a konzervatív macedón VMRO-SPMNE párt vezetője (b2), Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke (j3) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én.
photo_camera Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetõje (b), Hristijan Mickoski, a konzervatív macedón VMRO-SPMNE párt vezetõje (b2), Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke (j3) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A volt kormányfő nem túl népszerű a rivális pártok köreiben, korábban egyébként a korrupciós ügyei miatt bukott meg miniszterelnökként, és még börtönbüntetést is kapott. Az SDS közeli kapcsolatot ápol a Fidesszel, aktív az együttműködés Orbán és a szintén erősen menekültellenes Janša között. Orbán körei a szlovén médiában is terjeszkedni kezdtek, Habony Árpád egyik cége például a legnagyobb helyi tévétársaságban vásárolt magának részesedést. Az MSZP szerint Orbán azt teszi Szlovéniában, amivel Sorost vádolja Magyarországon(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.