Valami történik Észak-Koreában: kirúgták a hadsereg három vezető tisztjét

külföld
2018 június 04., 02:20
comments 36

Vasárnap kirúgták az észak-koreai hadsereg három magas rangú tisztjét, és rögtön le is cserélték őket, írta meg a dél-koreai Yonhap hírügynökség. Hogy miért történt, az nem teljesen világos, de amerikai külügyi értelmezés szerint Kim Dzsongun a belső ellenzékkel számolhatott le, és hozzá még inkább lojális embereket nevezett ki egy kritikus helyzetben.

A mostani állás szerint úgy néz ki, tényleg összejön a június 12-ei találkozó Donald Trumppal, ebben a helyzetben pedig arra van szüksége, hogy az észak-koreai hadsereg (KPA) teljes mértékben az irányítása alatt álljon.

Pak Jong Szik helyett a mérsékeltebbnek tartott No Kvang Csol vette át a védelmi minisztérium irányítását, Ri Mjong Szu vezérkari főnököt helyettese, Ri Jong Gil váltja, a KPA politikai főcsoportfőnökségének vezetését pedig Kim Jong Jak helyett Kim Szu Gil hadseregtábornok vette át

A találkozón a nukleáris leszerelésről is szó lehet, persze még mindig rengeteg a bizonytalansági tényező körülötte, amerikai források szerint pedig a KPA-ban nem mindenki volt a híve a tágyalásoknak.

A hadseregnek nincs elsődleges szerepe az atomprogramban, az viszont lehetséges, hogy Kim fiatalabb, és még megbízhatóbb tiszteket akart. A Johns Hopkins egyetem Észak-Korea szakértője, Michael Madden szerint pedig KIm Dzsongun azt is el akarja érni, hogy intenzívebben vegyenek részt fontos infrastrukturális fejlesztésekben. (Reuters, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.