„Az élet néha ilyen” - mondta a perui elnök, miután felgyújtottak egy nőt az utcán, tüntetések kezdődtek

Martin Vizcarra, Peru elnökeFotó: AIZAR RALDES/AFP

Könnygázt is bevetettek a rendőrök a limai utcákon tüntető feministák ellen, akik a hétvégén azért vonultak utcára, mert felháborodtat Martín Vizcarra elnök nyilatkozatain Eyvi Agreda halálának ügyében. 

Eyvi Agreda pénteken halt meg, miután áprilisban súlyos másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett el. Agredát szeretője, Carlos Hualpa öntötte le benzinnel és gyújtotta fel, miután a nő nem akarta vele folytatni viszonyát. A férfi a támadás közben azt üvöltötte a nő felé: 

„ha enyém nem leszel, akkor másé sem”. 

Az áldozat testének 60 százaléka roncsolódott meg, néhány héttel a támadás után belehalt sérüléseibe. Családja szerint a férfi két éve terrorizálta már a nőt. 

Martín Vizcarra Eyvi Agreda halála után nyilatkozott a sajtónak, de nem épp a legszerencsésebb módon. Részvétét nyilvánította a családnak, és életfogytiglani büntetést kért a támadónak, és aztán azzal zárt, hogy:

„Az élet néha ilyen és ezt el kell fogadnunk”.

Női jogi és feminista szervezetek már másnap az országos bíróság elé vonultak és tüntettek az elnök szavai és az állam tétlensége miatt. Nem csak Vizcarra szavait kérték számon, hanem azt is, hogy a hatóságok hosszú ideje tudtak arról, hogy a férfi zaklatja a nőt, mégsem léptek közbe.

Nagypolitikai ügy lett az esetből: a volt elnökjelölt, baloldali Veronika Mendoza is az elnök fejére olvasta a szavait és politikai cselekvést követelt a férfielnyomással szemben.

Az elnök megerősített, állandó rendőrségi jelenlétet ígért, de a női jogi szervezetek szerint ez kevés: vészhelyzet kihirdetését követelik a nőkkel szembeni erőszakos cselekmények elszaporodása miatt. 

Peruban az elítéltek 20 százaléka szexuális bűncselekmények miatt ül. 2018-ban 43 nőt gyilkoltak meg az országban. (Guardian)