Etiópia megbékél Eritreával és kivonul a vitatott területekről

2018 június 5., kedd 21:09
101
Abiy Ahmed, etióp miniszterelnök Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

Az etióp kormánykoalíció, élén Abiy Ahmed miniszterelnökkel, bejelentette, hogy 18 év után elfogadja és végrehajtja a 2002 óta halogatott békemegállapodást Eritreával. Ez azt jelenti, hogy az etiópok kivonulnak a vitatott határmenti területekről, köztük Badme városából. 

A kormánydöntéssel Etiópia Afrika egyik legvéresebb háborúját zárja le végleg, amely több tízezer ember életébe került 1998 és 2000 között. 

A háborús helyzet azóta is fennállt, miután az etiópok nem voltak hajlandóak elfogadni a hágai Nemzetközi Bíróság határvitában hozott döntését, amely a békemegállapodás része volt. Emiatt az etióp seregek a mai napig nem vonultak ki a vitatott területekről.

„Az eritreai kormánytól azt várjuk, hogy feltétel nélkül fogadják el a két ország békéjére vonatkozó javaslatot” - írta a kormányzó EPRDF párt a Facebookon. 

Eritrea megszakított minden diplomáciai kapcsolatot Etiópiával, amíg el nem fogadják a hágai döntést. Abiy Ahmed, aki év elején került hatalomra, egyik első bejelentése volt a határvita feloldása. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt