Etiópia megbékél Eritreával és kivonul a vitatott területekről

Abiy Ahmed, etióp miniszterelnökFotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

Az etióp kormánykoalíció, élén Abiy Ahmed miniszterelnökkel, bejelentette, hogy 18 év után elfogadja és végrehajtja a 2002 óta halogatott békemegállapodást Eritreával. Ez azt jelenti, hogy az etiópok kivonulnak a vitatott határmenti területekről, köztük Badme városából. 

A kormánydöntéssel Etiópia Afrika egyik legvéresebb háborúját zárja le végleg, amely több tízezer ember életébe került 1998 és 2000 között. 

A háborús helyzet azóta is fennállt, miután az etiópok nem voltak hajlandóak elfogadni a hágai Nemzetközi Bíróság határvitában hozott döntését, amely a békemegállapodás része volt. Emiatt az etióp seregek a mai napig nem vonultak ki a vitatott területekről.

„Az eritreai kormánytól azt várjuk, hogy feltétel nélkül fogadják el a két ország békéjére vonatkozó javaslatot” - írta a kormányzó EPRDF párt a Facebookon. 

Eritrea megszakított minden diplomáciai kapcsolatot Etiópiával, amíg el nem fogadják a hágai döntést. Abiy Ahmed, aki év elején került hatalomra, egyik első bejelentése volt a határvita feloldása. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.