Olaszország új miniszterelnöke szerint automatikusan kéne szétosztani a menedékkérőket

külföld
2018 június 05., 12:21

Giuseppe Conte kedden mondott beszédében a parlament támogatását kérte kormánya tervéhez, melynek célja, hogy szembemenjen az Európai Unióval költségvetési és migrációs kérdésekben - írja a Reuters

Giuseppe Conte azt mondta a szenátusban, „az az igazság, hogy radikális változást hoztunk, és büszkék vagyunk rá”. Az új miniszterelnöknek várhatóan bizalmat szavaznak kedden egy későbbi szavazáson. 

A jobboldali Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányának vezetője szerint  a migrációt eddig végig rosszul kezelték, és Európa jóváhagyta számos ország "önző bezárkózását", ami miatt a költségek és a nehézségek Olaszországra helyeződtek át.

Conte szerint a menedékkérőket kötelezően és automatikusan kéne szétosztani a tagországok között.

Ami érdekes, hogy mit szól ehhez a magyar miniszterelnök, aki az új olasz kormány bevándorlás-ellenes belügyminiszterével, a szélsőjobboldali Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel folytatott hétfőn telefonbeszélgetést az olasz sajtó beszámolója szerint, és arról beszéltek, közösen fogják megváltoztatni az Európai Unió szabályait. 

„Ha a populizmus azt jelenti, hogy meghallgatjuk az emberek igényeit, akkor populisták vagyunk” - jelentette ki. Az új miniszterelnök kiemelte, hogy Olaszország a NATO hagyományos szövetségese marad, de nyit Oroszország felé.
A szenátusban kedd este, a képviselőházban pedig szerdán tartják a bizalmi szavazást a jobboldali Liga és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányáról.

(Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.