Olaszország új miniszterelnöke szerint automatikusan kéne szétosztani a menedékkérőket

Giuseppe Conte kedden mondott beszédében a parlament támogatását kérte kormánya tervéhez, melynek célja, hogy szembemenjen az Európai Unióval költségvetési és migrációs kérdésekben - írja a Reuters

Giuseppe Conte azt mondta a szenátusban, „az az igazság, hogy radikális változást hoztunk, és büszkék vagyunk rá”. Az új miniszterelnöknek várhatóan bizalmat szavaznak kedden egy későbbi szavazáson. 

A jobboldali Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányának vezetője szerint  a migrációt eddig végig rosszul kezelték, és Európa jóváhagyta számos ország "önző bezárkózását", ami miatt a költségek és a nehézségek Olaszországra helyeződtek át.

Conte szerint a menedékkérőket kötelezően és automatikusan kéne szétosztani a tagországok között.

Ami érdekes, hogy mit szól ehhez a magyar miniszterelnök, aki az új olasz kormány bevándorlás-ellenes belügyminiszterével, a szélsőjobboldali Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel folytatott hétfőn telefonbeszélgetést az olasz sajtó beszámolója szerint, és arról beszéltek, közösen fogják megváltoztatni az Európai Unió szabályait. 

„Ha a populizmus azt jelenti, hogy meghallgatjuk az emberek igényeit, akkor populisták vagyunk” - jelentette ki. Az új miniszterelnök kiemelte, hogy Olaszország a NATO hagyományos szövetségese marad, de nyit Oroszország felé.
A szenátusban kedd este, a képviselőházban pedig szerdán tartják a bizalmi szavazást a jobboldali Liga és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányáról.

(Reuters/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.