Olaszország új miniszterelnöke szerint automatikusan kéne szétosztani a menedékkérőket

külföld
2018 június 5., 12:21
comments 115

Giuseppe Conte kedden mondott beszédében a parlament támogatását kérte kormánya tervéhez, melynek célja, hogy szembemenjen az Európai Unióval költségvetési és migrációs kérdésekben - írja a Reuters

Giuseppe Conte azt mondta a szenátusban, „az az igazság, hogy radikális változást hoztunk, és büszkék vagyunk rá”. Az új miniszterelnöknek várhatóan bizalmat szavaznak kedden egy későbbi szavazáson. 

A jobboldali Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányának vezetője szerint  a migrációt eddig végig rosszul kezelték, és Európa jóváhagyta számos ország "önző bezárkózását", ami miatt a költségek és a nehézségek Olaszországra helyeződtek át.

Conte szerint a menedékkérőket kötelezően és automatikusan kéne szétosztani a tagországok között.

Ami érdekes, hogy mit szól ehhez a magyar miniszterelnök, aki az új olasz kormány bevándorlás-ellenes belügyminiszterével, a szélsőjobboldali Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel folytatott hétfőn telefonbeszélgetést az olasz sajtó beszámolója szerint, és arról beszéltek, közösen fogják megváltoztatni az Európai Unió szabályait. 

„Ha a populizmus azt jelenti, hogy meghallgatjuk az emberek igényeit, akkor populisták vagyunk” - jelentette ki. Az új miniszterelnök kiemelte, hogy Olaszország a NATO hagyományos szövetségese marad, de nyit Oroszország felé.
A szenátusban kedd este, a képviselőházban pedig szerdán tartják a bizalmi szavazást a jobboldali Liga és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányáról.

(Reuters/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt