Ritkán beszélnek olyan őszintén a kádáristán is túltevő fideszes focivilágról, mint Tiba István fideszes képviselő

sport
2018 június 05., 12:19

A magyar NB 1-es klubok anyagi helyzete nem kis részben függ attól, hogy van-e a kormány és Fidesz vezetéséhez minél közelebb álló politikus patrónusuk.

Ezt mindenki tudja, aki olvas újságot és néz magyar focit, de egészen más tudni valamit és ugyanazt egy vastagon érintett szereplő, vagyis egy futballklubot vezető fideszes parlamenti képviselő szájából hallani. Márpedig kedden reggel Tiba István ilyenekről beszélt a Digi Sport stúdiójában. (A 12 perces beszélgetés itt hallgatható meg.)

A "kinek a klubja nagyobb" típusú vetélkedés már ott tart a magyar fociban, hogy egy sima parlamenti képviselő, hiába fideszes, már labdába sem rúghat.

Na, ezt talán még a tájékozottabbak sem tudták eddig, de ma ez is kiderült a DigiSport reggeli adásából.

Tiba István, a Balmazújváros klubelnöke nem ült bele tévedésből az Igazmondó Székbe, csak rettentően ki van borulva, mert a csapata épp most esett ki az első osztályból, ezért nem mindig tudja kontrollálni magát.

A műsorban Tiba végig arról beszélt, hogy miért tartja igazságtalannak azt, ahogy a csapata kiesett. A képviselő szerint

  • a bajnoki lebonyolítás nem fair
  • a feltételek nem egyelők a magyar bajnokságban, mivel a csapatok háromszor játszanak egymással 
  • A Balmazújváros például 17-szer játszott idegenben és 16-szor otthon, míg más csapatoknál ez éppen fordítva volt
  • az sem fair, hogy a nemzetközi kupaindulók több külföldit szerepeltethetnek, az olyan mintha " a 100 m világbajnokának 95 métert kellene futnia"

Tiba István szerint a csapatát "nem akarták az NB1-ben látni", méghozzá azért, mert Magyarországon van pár ki nem mondott és le nem írt kritériuma annak, hogy melyik csapat lehet elsőosztályú. A fideszes képviselő szerint az, akinek van

  • Nb1-es múltja (nekik nem volt)
  • gazdag szponzora (nekik ez sem volt, a város tartotta el a klubot)
  • megfelelő politikai támogatója (ez sem volt nekik)

Az utóbbi pont a különösen érdekes, mert ilyesmiről, főleg fideszesek, nem szoktak beszélni. Tiba viszont hosszan értekezett arról, hogy egy NB1-re vágyó klubnak fontos az anyagi helyzete, márpedig ebben nagy szerepe van egy megfelelően befolyásos politikai támogatónak.

Hogy miért? Azért, mert ha van ilyen patrónus, akkor például sokkal simábban ítélik meg a TAO-pénzeket az adott klubnak - mesélte Tiba. Konkrét példának hozta fel a Mezőkövesd csapatát, aminek "van egy határozottabb támogatója, az államtitkár úr", vagyis Tállai András. Az ilyen kluboknál, ahol olyan szereplők vannak, akiknek a neve vonzó, jön a TAO - magyarázta Tiba. A naiv szemlélő azt hihetné, hogy hősünk akár magáról is beszélhetne. De mégsem: Tiba aránylag hosszan fejtegette, hogy ő csak egy "mezei képviselő", ami "nem olyan nagy kunszt", ezért még a TAO-támogatások összekaparásával is gondjaik vannak.

Ellensúlyozandó, hogy milyen részletességgel beszélt a témáról, Tiba azt is hozzátette, hogy szerinte nem ez befolyásolja, ki esik ki. De előtt sokkal hosszabban beszélt arról, hogy a klubok anyagi helyzetét - ami nyilvánvalóan döntő faktor - a politikai támogató befolyásossága is meghatározza.

Tiba szerint egyébként ennek a bajnokságnak a végén nem esik ki senki - mert olyanok vannak a 12-es mezőnyben "akiknek nem szabad kiesni" - hanem felhoznak  4 csapatot az NB2-ből és 16-os lesz a mezőny.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.