Megszűnik a nyomtatott Heti Válasz

Média
2018 június 06., 09:43

Utoljára kerül a standokra csütörtökön a Heti Válasz. Simicska Lajos ennek a lapnak is elengedte a kezét a választások után. Borókai Gábor főszerkesztő búcsúcikke szerint esélytelen volt, hogy ilyen kormányzati ellenszélben új befektetőket találjanak. 

„Előbb a kormányzati üzenetekből gyorsan értő itthoni vállalkozások fordultak le a tárgyalásokról, majd a külföldi kapcsolatunk menedzselte amerikai is.”

Borókai azt írja, hogy egy magyar gyökerű, republikánus üzletemberrel tárgyaltak, de az amerikai üzletembernek „arra kellett rádöbbennie, hogy a kormányzati bojkottal veszteségessé tett lapunk nem fordítható termőre az erős politikai ellenszélben. A kétharmados erő ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a kívánt környezetet nem adja meg akárkiknek.”

A lapot az első Orbán-kormány hozta létre, miután 100 milliós kezdőtőkét adott az újság létrehozásával megbízott Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítványnak. Az első száma 2001. áprilisban jelent meg. Aztán Simicska Lajos érdekeltségébe került, de a gecigate napján Borókai szerint „szorult helyzetbe került”.

„Kormányzati körök távozásra biztattak bennünket, stabil anyagi bázist ígérve, de a gáláns ajánlat, hogy zöldmezősen új újságot hozhatunk létre, csak egzisztenciális biztonsággal kecsegtetett. 2015-ben már képtelen vállalkozásnak tűnt olyan nyomtatott sajtótermékkel a piacra lépni, amely az ellenoldali konkurencia, a HVG, a 168 Óra vagy az akkori Figyelő vásárlóközönségének nyomába érhetett volna. A nyomtatott sajtó egyre töpörödő helyzetében kellett volna számottevő tábort toboroznunk magunknak. Úgy értékeltük, hogy a kudarc borítékolható. Ezért maradtunk.”

A kormányzati média kiadóinak - az odairányított állami hirdetéseknek köszönhető - hihetetlen nyereségét nézve anyagilag mondjuk nem lett volna gondjuk, a Figyelőt is kilőtte közben Schmidt Mária a konkurensek közül. Tartalmi elvárások viszont biztosan lettek volna a Heti Válasszal szemben. 

Borókai azt írja, hogy próbálták meggyőzni Simicskát, hogy adjon túl rajtuk, „de ő többszöri kérésünkre is nemet mondott, ellenben megígérte, hogy politikai elképzeléseit nem érvényesíti nálunk.”

Kormányoldalon viszont nem bocsátottak meg meg a Simicskánál maradó Heti Válasznak. Borókai ezt így írja le: „A szerkesztőség ragaszkodott a polgári értékekhez, korábbi önmagához, és erőfeszítéseit mindaddig siker kísérte, amíg a kormány nem zárta le az »együttműködés« minden formáját. Amíg csak a kormányzati politikusok mondtak nemet interjúkéréseinkre, s a tiltás nem terjedt ki minden rendű és rangú állami szereplőre. Amíg csak állami hirdetési bojkottban, és nem a piaci reklámokra is kiterjedő blokádban volt részünk. (A 2007 és 2015 között nyereséges újságunk a G-nap után 20 százalékot veszített vásárlóközönségéből, ellenben 82 százalékot a hirdetési bevételeiből. Amitől a második legkeresettebb politikai hetilapként és a legnagyobb konzervatív lapként is veszteségbe fordult.)”

Miután Simicska a választások után bejelentette, hogy nem finanszírozza tovább a Heti Választ sem, új tulajdonos pedig nem lett, a kiadó csődeljárást kezdeményezett a tulajdonosoknál, hogy legyen idő a gazdasági helyzet rendezésére. A lap ezért – a helyzet rendeződéséig –  június 7-én jelenik meg utoljára nyomtatásban. A jövő héttől csak elektronikus formában lesz elérhető a Digitalstand.hu-n.

A mostani helyzetet végül így foglalta össze a főszerkesztő:

„Egyre levegőtlenebb és egyre szűkebb térben állítottuk elő az újságot. Mindannyiszor támogattuk, bátorítottuk a kormány ország javát szolgáló erőfeszítéseit, de nem takarékoskodtunk a nemkívánatos jelenségek kritikájával sem. A kormányzati irányok többségét helyeseltük, de erősebb kontrollt kívántunk a hatalmat gyakorlóknak.

És most sem gondolunk mást.

Csakhogy az igazunknak nincs relevanciája. Egyedül a kétharmados többséget hozó győzelemnek van relevanciája, amely minden részigazságot maga alá temet, és minden kormányzati cselekedetet visszaigazol. A médiapolitikát érintő – szerintünk – rosszakat is.”

Egy rejtélyes mondat szerepel még a cikkben: 

„A Heti Válasz újraéledhet, meglehet, nem rajtunk múló tartalommal.”

Ami azt is jelentheti, hogy a lapot nevét megveszi valaki, de a szerkesztőség nem marad. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.