Eindhovenben építik meg a világ első, 3D nyomtatóval készített, lakható házait

környezetvédelem
2018 június 07., 08:07
comments 154

A hollandiai Eindhoven szeretne lenni a világ első városa, amiben 3D nyomtatóval készítenének lakható házakat. A Milestone-projektet a Van Wijnen holland építőipari cég viszi, aminek a tervei szerint ez környezetbarátabb lenne a hagyományos építkezésnél, illetve a kétkezi munkások hiányára is megoldást nyújtana az építőiparban – írja a Guardian.

Az öt új házból, amit jövőre szeretnének értékesíteni, a legkisebb, két hálószobás ingatlan után egy héten belül már 20 család érdeklődött. A házaknak csak a külső és a belső falai készülnek 3D nyomtatóval, ami lényegében egy hatalmas robotkar, aminek a fúvókája egy speciális cementet önt, aminek az állaga állítólag a tejszínhabéhoz hasonló. De a tervezők azt remélik, mire a házak megépülnek, már az odavezető csöveket is 3D nyomtatóval tudják elkészíteni.

Rudy van Gurp, a cég menedzsere szerint egy 5 éven belül mainstream technológiává válik, az otthonok 5 százalékát így építik majd. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.