Másfél évig tartó alkotmányozást jelentett be Orbán

Több 444 videó?
Szeretném

“Ősszel meg szeretnénk indítani egy alkotmányrevíziót” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában. A miniszterelnök éppen a hetedik alkotmánymódosításról beszélt, amelyet nemrég nyújottak be újra a parlamentnek (miután 2016-ban nem tudták elfogadtatni), amikor megemlítette, hogy ősztől a teljes alkotmányt felülvizsgálják. Megnézik, “mi az, ami bevált, és ami beválhatott volna”, hol maradtak szabályozási rések.

Ezután pedig várható egy nagyobb alkotmánymódosítás is, az egész folyamat másfél évig is eltarthat majd.

Emlékeztetőül, ez az az alkotmány, amelyet korábban gránitszilárdságúnak nevezett Orbán Viktor.

Orbán az interjú nagy részében a gazdaságról beszélt, elmondta, hogy “masszív és földrengésbiztos” költségvetést állítottak össze, amire azért volt szükség, “mert lehet, hogy válságban fogjuk leélni a következő éveinket”. Ő pedig nem szeretne megszorítást.

A miniszterelnök azt mondta, azért számít újabb gazdasági válságra, mert folyamatosan követi “a szenzoraival” a világgazdaságot, és úgy látja, hogy a nemzetközi pénzpiacon felvehető hitelek kamata nőni fog, miközben magas az országok államadóssága. Azért nagy baj még szerinte nincs.

Kitért kicsit az új olasz kormányalakításra is, azt mondta, hogy az új olasz kormánnyal megérkeztek a kemény fiúk az EU-ba, aki mellett még ő is úrigyereknek számít.

“Igaz, hogy én vagyok a legöregebb harcos vagy veterán az Európai Unióban” - mondta. Hozzátette azt is, hogy hiába mondta az új olasz miniszterelnök, hogy szétosztanák az országba érkező menekülteket a tagállamok között, Magyarországra nem engednek behozni senkit, viszont a magyar kormány szívesen segítene abban, hogy azokat az embereket elszállítsák az Európai Unióból.

Az interjú végén Orbán Viktor megígérte, hogy Magyaroszág kisegíti Szerbiát gázzal, ha szükséges, egészen addig, amíg a magyar tározókban "egy molekulányi" gáz is van.