Ferenc pápa a legnagyobb olaj- és gázipari cégeket fogadta a Vatikánban, és a klímaváltozás elleni harc felgyorsítására buzdította őket

Többek között a BP, az ExxonMobil, az Equinor  és az Eni gigacégek vezetőit is vendégül látta a Vatikán pénteken és szombaton. 

A Római Katolikus Egyház egy ideje meglehetősen aktív a klímaváltozás elleni küzdelemben. A mostani, kétnapos rendezvény az Energiaátalakulás és Aggodalom Közös Otthonunkért címet kapta. Az egyház szerint a klímaváltozás káros hatásait elsősorban a harmadik világban élők szegények fogják elszenvedni.

A pápa szombaton beszélt személyesen a cégek vezetőivel, és kifejtette, értékeli az utóbbi években tett erőfeszítéseket, de látva, hogy az üvegházhatású gázok emissziója nem csökkent az elmúlt időszakban, hatékonyabb fellépést kért a világ kőolaj- és gázkészleteinek felhasználásáért elsősorban felelős vállalatoktól.

A pápa szerint szomorú, hogy még mindig tárnak fel olaj- és gázmezőket, holott a párizsi klímakonferencia egyik fontos ajánlása volt, hogy a még ki nem termelt fosszilis energiahordozók "maradjanak a föld alatt".

A Shell már tavaly, a BP és az ExxonMobile idén hirdette meg karbonemisszió-csökkentési stratégiáit (a Shell 2050-ig megfelezné az általa kiváltott emisszió mennyiségét), de Ferenc pápa szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy a Föld légkörét megmentsük.

A mostani találkozók abban is különböznek a korábbiaktól, hogy a pápa csoportos audienciát tartott, nem személyesen ült le a cégvezetőkkel. Ilyen személyes audiencián fogadta korábban Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját. (FT)


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.