Grillezve vagy mikrózva egészségesebb a gomba, mint olajban vagy vízben elkészítve

Tbg
2018 június 9., szombat 12:02

Sokkal több marad meg a gomba értékes tápanyagaiból, ha grillen vagy mikrohullámú sütőben készítjük el őket, mintha olajban sütnénk ki vagy megfőznénk őket, derült ki egy friss kutatásból.

A nyers gomba remek tápértékkel bír, hiszen meglehetősen magas fehérje- és vitamintartalom mellett kevés zsírt és kalóriát tartalmaz. A konyhai előkészítés során azonban ezeknek egy részét elveszíti.

Spanyol kutatók négy gombafajt és négy elkészítési módot vizsgáltak meg, és arra voltak kíváncsiak, mi marad a megsütött, megmikrózott, olajban kisütött vagy vízben kifőtt gombákban. A kiválasztott fajok a boltok legnépszerűbbjei voltak: csiperke, kétféle laska (kései és ördögszekér-) illetve a shiitake gomba.

A kutatók szerint a víz és az olaj feloldja a legfontosabb tápanyagokat, így mind a fehérje- mint a vitamintartalma az így elkészített gombáknak sokkal kevesebb volt, mint mikrózott és grillezett társaiknak. A riojai kutatóközpont eredményét a Journal of Food Sciences and Nutrition újságban publikálták. (Time)