Sokkal több marad meg a gomba értékes tápanyagaiból, ha grillen vagy mikrohullámú sütőben készítjük el őket, mintha olajban sütnénk ki vagy megfőznénk őket, derült ki egy friss kutatásból.
A nyers gomba remek tápértékkel bír, hiszen meglehetősen magas fehérje- és vitamintartalom mellett kevés zsírt és kalóriát tartalmaz. A konyhai előkészítés során azonban ezeknek egy részét elveszíti.
Spanyol kutatók négy gombafajt és négy elkészítési módot vizsgáltak meg, és arra voltak kíváncsiak, mi marad a megsütött, megmikrózott, olajban kisütött vagy vízben kifőtt gombákban. A kiválasztott fajok a boltok legnépszerűbbjei voltak: csiperke, kétféle laska (kései és ördögszekér-) illetve a shiitake gomba.
A kutatók szerint a víz és az olaj feloldja a legfontosabb tápanyagokat, így mind a fehérje- mint a vitamintartalma az így elkészített gombáknak sokkal kevesebb volt, mint mikrózott és grillezett társaiknak. A riojai kutatóközpont eredményét a Journal of Food Sciences and Nutrition újságban publikálták. (Time)
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.