A katasztrófavédelem lezáratta a Lupa-tónál engedély nélkül működő parkolókat

Lezáratta a Lupa-tó mellett engedély nélkül működő parkolókat a katasztrófavédelem, és rendelkezett azok átépítéséről – erősítette meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál (FKI) helyettes szóvivője vasárnap az MTI-megkeresésére.

Kolozsi Péter közölte, hogy az FKI-nél 2017 júniusában kezdeményeztek vízbázis-védelmi egyedi vizsgálati eljárást egy 275 férőhelyes parkoló kialakítása érdekében, a tervezett parkoló ugyanis ivóvízbázison helyezkedne el. Az eljárást az igazgatóság elindította, a hatályos jogszabályoknak megfelelően hiánypótlást és díjfizetés-felszólítást írt ki. A parkoló kezdeményezője a felszólításban foglaltakat nem teljesítette, ezért az FKI a vonatkozó jogszabályok értelmében megszüntette az eljárást.

Az FKI munkatársai 2018 májusában szemlét tartottak a tó mellett, és megállapították, hogy ott engedély nélkül, két helyszínen, kb. 350 gépkocsi befogadására alkalmas parkolót alakítottak ki. A murvával borított parkoló kialakítása nem felel meg a műszaki előírásoknak.

Az FKI határozatban rendelkezett a parkolók azonnali lezárására és a jogszabályoknak megfelelő átépítésére.

A működtetők az Indexnek azt mondták, ők semmiféle lezáratós határozatot nem kaptak a katasztrófavédelemtől. Gerendai Károly és Matlárházi Rita, a Lupa Strand Kft. ügyvezetője elmondta, hogy tavaly májusban beadták az engedélykérelmet a parkolóra, majd hónapokkal később jött egy levél, hogy az eljárást megszüntették, mert nem fizettek be egy 24 ezer forint körüli díjat. Ők viszont visszakeresték az utalást, és helyreigazítás kérésével megküldték a katasztrófavédelemnek, hogy javítsák a döntésüket, mivel a pénzt befizették. Szóban is beszéltek az ügyintézővel, aki elismerte, hogy megvan a pénz, csak elkeveredett, így majd hivatalból is válaszolnak. Ez kb. 10 napja volt, azóta hivatalos válasz nem érkezett. Ehhez képest a katasztrófavédelem legfrissebb közleményében is az áll, hogy ők kötelezték Gerendaiékat az engedély nélküli parkolók azonnali lezárására. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.