Dárdai: „A magyar játékosok tényleg sérósak, rájuk lehet bízni komoly feladatot, megcsinálják, mert van hozzá intelligenciájuk”

Fotó: Soeren Stache/dpa/AFP

Dárdai Pál, a labdarúgó válogatott korábbi szövetségi kapitánya is ott volt a Groupama Arénában, ahol Ausztrália barátságos mérkőzésen 2-1-re legyőzte Magyarországot. A Hertha BSC vezetőedzője az M4 Sportnak nyilatkozott a magyar labdarúgás helyzetéről, ezek voltak a főbb megállapításai:

  • Kevés idő volt a felkészülésre, de minden meccsen egyre jobban kell muzsikálniuk a játékosoknak.
  • „Lehet, hogy ez csúnyán hangzik, de limitált játékosaink vannak nemzetközi szinten. Ahhoz, hogy ők működjenek, rengeteget kell együtt dolgozniuk, hogy az edzők bele tudjanak nyúlni az automatizmusba. Megnézzük a mai formát, hogyan fog a mai csapat szervezetten együtt játszani. Idő kell, türelem kell, mind a játékosoknak, mind a vezetőknek, mind az embereknek. A limitált játékosoknak idő kell, hogy legyen egy rendszer. A biztonságos rendszer begyakorlásához is idő kell.”
  • Nem tudja, mennyi idő kell ahhoz, hogy a magyar válogatott sikeresebb legyen.
  • „Én valamikor úgy döntöttem, hogy a Pintér-csapatot kitöröltem, és az Egervári-csapatra építettem. Az Egervári-csapatnak volt egy kohéziós ereje, jó csapatszelleme, ezt próbáltam erősíteni, más taktikai elemekkel. Kicsit nehéz a helyzet, ha úgy nézzük ez a Storck-csapat, ő rakta be ezeket a srácokat. Össze kell rakni őket valahogy, hiszen a Storck-éra végén kicsit már szétcsúszott a csapat, jöttek a vereségek.”
  • „A felemelkedéshez az kell, hogy a magyar játékosok nemzetközi rutint szerezzenek, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában játszanak, így könnyebb lenne a válogatott edzőjének a feladata.”
  • Neki azért volt könnyű dolga, mert az akkori csapatba behozta a régi, rutinos játékosokat, akik mindent megcsináltak neki.
  • „Türelem. A klubcsapatoknak jobban kell dolgozniuk, az utánpótlásban sokkal, de sokkal jobban, őszintébben és keményen kell venni a dolgokat ahhoz, hogy előrelépjen a magyar labdarúgás. A genetikánkban benne van, én mindig azt mondom, hogy nagyon vág az agyunk. Sok mindenre képesek lennénk. Fizikailag lehet, hogy nem, de agyban dől el nagyon sok ebben a játékban. Mivel a magyar játékosok tényleg sérósak, rájuk lehet bízni komoly feladatot, megcsinálják, mert van hozzá intelligenciájuk, játékintelligenciájuk. Ebbe kapaszkodnék, ezt erőltetném, valahogy egy igazi filozófiát kellene kialakítani.”