Magyarország nyerte az éremtáblázatot a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon

sport
2018 június 10., 16:37
comments 29

A vasárnap véget ért kontinensviadalon Magyarország 6 arany, 5 ezüst, 4 bronzéremmel végzett az élen. A második Németország lett (4/5/2), a harmadik pedig Oroszország (3/6/3). 

Az olimpiai számokat tekintve 3-3-2 a magyar mérleg.

Takács Tamara győzelme után
photo_camera Takács Tamara győzelme után Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Vasárnap délután a magyar versenyzők egy-egy arany- és ezüstérmet nyertek az 5000 méteres számokban.

Vasas kajakosa, Takács Tamara - aki szombaton második lett 1000 méteren - már az első, nagy kör után az élboly elejére lapátolt a 17 résztvevő között, s innentől kezdve nem is engedte ki a vezetést a kezéből. Egy ideig még vele tartott a francia Sarah Troel, a norvég Anna Sletsjoee és a belga Hermien Peters, majd két körrel a vége előtt már csak utóbbi, de kisvártatva ő is leszaladt. A magyar versenyző az utolsó 6-800 métert már teljesen egyedül, senkitől sem zavartatva tette meg, s a célba érve a levegőbe csapva ünnepelte fölényes győzelmét.

A női kenusok kilencfős mezőnye rögtön a rajt után szétszóródott, az élre a fehérorosz Volha Klimava állt, őt Lakatos Zsanett követte. A verseny gyakorlatilag nem tartogatott izgalmat, minden versenyző megtartotta a start utáni pozícióját, így a magyar is a másodikat.   

A leghosszabb táv férfi számai nem sikerültek jól a magyaroknak, a kajakos Varga Ádám 11. lett a 22 induló között, míg a kenus Kiss Tamás 13. helyen ért célba a 16 fős mezőnyben. 

Az első döntős napon, szombaton egy győzelmet aratott Hüttner Csaba szövetségi kapitány válogatottja, az 500 méteres női kajaknégyes - Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra - állhatott fel a dobogó tetejére, így a tavalyi évet anyai örömök, illetve sérülés miatt kihagyó Kozák és Kárász is sikeresen tért vissza a nemzetközi porondra.   

A két K-1 1000 méteres számban egyformán ezüstérmet szereztek a magyarok Kopasz Bálint és Takács Tamara révén, a Pupp Noémi, Csipes Tamara kajakos duó pedig harmadik lett ezen a távon.

Vasárnap délelőtt, a további 500-as fináléban három aranyat és egy-egy ezüstöt, valamint bronzot gyűjtöttek a magyarok. Kozák a K-1-es, míg a címvédőként indult Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó a C-2-es versenyt nyerte meg magabiztosan, a Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettős pedig szoros versenyben, meglepetésre bizonyult a leggyorsabbnak K-2-ben.

A nők hasonló számában Medveczky Erika és Csipes második lett, a harmadik helyet pedig a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összeállítású férfi kajaknégyes szerezte.

A legrövidebb távon, 200 méteren egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérem volt a mérleg. Az első hely az utolsó döntőben, női C-2-ben született az 500-on is győztes Balla, Takács Kincső duónak köszönhetően. Kozák két arany után ezen a távon ezüstérmes lett egyesben, Balla pedig - ugyancsak egyesben - egy bronzzal gazdagodott. Harmadik lett a címvédőként vízre szállt Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó is.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.