Tovább mérgesedett a Trump-Trudeau viszony

külföld
2018 június 10., 20:01
comments 116

Nem javítanak a helyzeten a személyeskedő amerikai verbális támadások - jelentette ki Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter vasárnap Donald Trump amerikai elnök és tanácsadóinak a G7-csúcs után tett kijelentéseire reagálva.

"Kanada nem személyeskedő támadásokkal folytat diplomáciát ... és különösen tartózkodunk a személyeskedő sértésektől, ha közeli szövetségesünkről van szó" - hangsúlyozta a tárcavezető Québecben tartott sajtótájékoztatóján.

photo_camera Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Freeland megerősítette, hogy Kanada, bár továbbra is nyitott a párbeszédre, kölcsönösségen alapuló és arányos válaszintézkedésekkel fog felelni az amerikai vámtarifákra, amelyeket sértőnek nevezett.

Donald Trump amerikai elnök szombaton visszavonta a G7-csúcs résztvevőinek közös zárónyilatkozatának támogatását, amit Justin Trudeau kanadai kormányfő hamis állításaival indokolt. Azt írta, hogy Justin Trudeau kanadai kormányfő a G7-csúcsot követő sajtótájékoztatóján nagyon tisztességtelen és gyenge volt.

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának igazgatója a CNN hírtelevíziónak adott interjújában így fogalmazott Trudeauról: "valójában hátba döfött bennünket".  Kudlow az interjúban többször is "árulással" vádolta meg Trudeaut, aki az amerikai elnökkel történt megbeszélése után sajtóértekezletet tartott és közölte, hogy "sértőnek találja" az amerikai vámtarifákat, amelyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. A kanadai kormányfő fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben.

Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója pedig a Fox televízióban arról beszélt, hogy a kanadai politikusnak "külön helye van a pokolban". Szerinte Trump csak szívességet tett Trudeau-nak, amikor elutazott a G7-találkozóra Kanadába, pedig jóval fontosabb dolgok vannak a napirendjén, utalt Navarro Trump és Kim Dzsongun közelgő találkozójára. Kitért arra is, hogy Trump még a 'szocialista kommünikét' is hajlandó volt aláírni, erre ahogy kitette a lábát, Trudeau hátba szúrta. (MTI, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.