Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megbüntette a melegek szervezetét önkényesen kitiltó szegedi Új Nemzedék Központot

2018 június 11., hétfő 5:56
48

Érthető felháborodást keltett 2017. novemberében, hogy a magyar állam által alapított Új Nemzedék Központ kht. kitiltotta a Szegedi LMBT Közösségért Csoport nevű civil szervezetet az EU-s pénzből működtetett közösségi tereiből. Helyben ez azért is okozott meglepetést, mert a viszony korában normális volt, a helyi ÚNK-sok pár hónappal korábban maguk ragasztották ki a "biztonságos tér" matricát a közösségi terük bejáratára, majd az ÚNK budapesti központja váratlanul nyíltan homofób döntést hozott. Az indoklás - amit a hatóság később nem fogadott el - az volt, hogy az ÚNK meg szeretné őrizni a közösségi terek politikai és ideológiai semlegességét és az LMBTQ-szervezetek szerintük politikai célból tevékenykednek. 

Az ÚMK érvelése sok más mellett azért is igen cinikus volt, mert a politikasemleges meleg érdekvédelemmel szemben ők maguk Rólad szól! címmel régóta szerveznek beszélgetéseket kormányzati szereplőkkel és fideszes politikusokkal.

Az érintettek a hiábavalónak bizonyult egyeztetés után eljárást indítottak az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A végeredmény: az EBH szerint az ÚNK megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal szemben a tagok szexuális irányultsága és politikai véleménye miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg. A hatóság megtiltotta az ÚNK-nak a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, és 100 000 Ft bírság, valamint 17 275 Ft eljárási költség megfizetésére kötelezte.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt