Az ENSZ felszólította az olasz és a máltai hatóságokat, engedjék kikötni a migránsokkal teli Aquariust

Felszólította az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság az olasz és a máltai hatóságokat:

engedjék kikötni a két ország közt rekedt migránsokkal teli hajót a lehető leghamarabb. 

Az UNHCR szerint vészhelyzetről van szó, az Aquariuson több mint száz gyermek és legalább hét várandós nő van. A jelenleg nemzetközi vizeken várakozó hajón 629 migráns van összesen. Vincent Cochetel, az UNHCR területileg illetékes vezetője közleményében kijelentette:

'az emberek szenvednek, kifogyóban van az élelmük, és gyors segítségre szorulnak. Az olyan átfogóbb kérdéseket, hogy ki a felelős, és hogyan lehet a felelősséget a legoptimálisabban megosztani az érintett államok között, később kell tisztázni."

Az Európai Bizottság is arra szólította fel a két érintett országot, hogy minél gyorsabban intézkedjenek annak érdekében, hogy a hajón lévők minél rövid időn belül biztonságban partot éljenek. Újságírói kérdésre válaszolva Margarítisz Szkínász szóvivő elmondta, hogy már a hétvégén felvették a kapcsolatot Máltával és Olaszországgal.

Fotó: Louisa Gouliamaki/AFP

Bár az olasz parti őrség irányításával mentett migránsokat a líbiai partoknál az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül szervezetek által működtetett Aquarius, az olasz hatóságok nem engedték ki kötni, Máltára irányították. A valettai kormány szintén megtiltotta a kikötést. 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.