Ilyen az, amikor az ellenzék leül egyeztetni a Fidesszel: mindegy, hogy mit mondanak, rájuk sütik, hogy az illegális migrációt támogatják

POLITIKA
2018 június 11., 16:45
comments 131

Hétfőn többpárti egyeztetést tartottak a Belügyminisztériumban az alaptörvény-módosításról és a Stop Soros javaslatról - számolt be róla az MTI. Ez jelen esetben azt jelentette, hogy a kormánypárton kívül, az ellenzék részéről az LMP és a Párbeszéd is részt vett a megbeszélésen. Más ellenzéki pártok nem mentek el.

A tanácskozás után elmondott nyilatkozatok remekül rámutatnak arra, hogy beszélnek el egymás mellett a pártok képviselői, és hogy mennyire érdekli a kormánypártot a többi párt álláspontja.

Párbeszéd:

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője azt mondta: frakciójuk azt javasolta, még ne fogadják el a javaslatot, mert előbb tisztázni kell olyan fogalmakat, hogy mit jelent pontosan a segítés, a szervezés.

Pártja úgy véli: a legfontosabb a biztonság, az emberség, és

egyetértenek azzal, hogy az illegális bevándorlást, különösen a tömeges bevándorlást és az embercsempészetet meg kell akadályozni.

A Párbeszéd szerint viszont a javaslatok nem jelentenek hatékony módot arra, hogy az embercsempészetet akadályozzák Magyarországon. Továbbra is úgy látják, a törvényjavaslat célja, hogy megfélemlítse a menekülteket segítő civil szervezeteket.

LMP:

Keresztes László Lóránt, az LMP politikusa úgy értékelt: a törvényjavaslat valójában nem azt célozza, ami az indoklásban van, hogy világosabb legyen a jogi helyzet Magyarország biztonságának erősítésére. Az LMP szerint a javaslattal a kormány nemzetközi nyomásnak és társadalmi elvárásoknak próbál megfelelni.

Az egyeztetésen azt LMP hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartják, hogy az illegális migrációt meg kell tudni állítani, és a bevándorláspolitikának nemzeti hatáskörben kell lennie. 

Ez a javaslat ehhez jogi vonatkozásokat nem tesz hozzá, és még az ellenzéki módosítók elfogadása esetén sem lenne alkalmas, hogy elérje célját - mondta Keresztes László Lóránt.

Fidesz:

A fideszes Balla György azzal kezdte, hogy 2016-ban 3 millió 360 ezer ember, 2018-ban 2 millió 800 ezer ember foglalt világosan állást arról, hogy "Magyarországot meg kell védeni, meg kell akadályozni az illegális migrációt".

Majd folyatatta:

Szomorú tapasztalatnak értékelte a megbeszélést, és úgy fogalmazott: "az ellenzék semmit sem tanult", és teljesen világos, hogy "továbbra is az illegális migrációt támogatja".

A kormánypárti képviselő szerint az ellenzéki pártok csak olyan módosító javaslatot nyújtottak be, amely az illegális migráció szervezésének büntethetőségét megakadályozta volna, vagy azt eljárási szempontból lehetetlenné tette volna.

Balla György szerint az ellenzéki politikusok megpróbálnak kifogásokat keresni,

de "valódi szándékuk" továbbra is az, hogy "Soros György ngo-it" támogassák, nem pedig az, hogy az illegális bevándorlás ellen lépjenek fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.