Az EU-ról szóló kérdéseket is szeretne az alkotmányozó népszavazásába a lengyel elnök

külföld
2018 június 12., 19:02
comments 26

A lengyel államfő, Andrzej Duda régóta hangoztatja, hogy az ország 1997-es, az EU-csatlakozást megelőzően született alkotmánya frissítésre szorul. Kedden pedig közzé is tett egy rakás kérdést, melyekről szerinte meg kéne kérdezni az ország lakosságát egy alkotmányreformhoz. 

A 15 kérdés közül kettő közvetlenül az ország EU-tagságához kapcsolódik: az egyik kérdés úgy szól, hogy szükséges-e, hogy a lengyel EU-tagságot az alkotmány garantálja, a másik pedig arra kérdez rá, hogy vajon a lengyel alkotmány vagy pedig a nemzetközi/uniós jogok az előrébb valóak-e. 

Dudát a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság párt jelölte az elnöki posztra, és a párt kormányra kerülése óta erősen megromlott Varsó és Brüsszel kapcsolata, az EU-ban jelenleg is napirenden vannak eljárások Lengyelországgal szemben az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása miatt. 

Duda szerint ugyanakkor az EU-tagság alkotmányos garanciája csak erősítené az ország jelenlétét az unión belül. 

A további kérdések között szerepelne egy, amely az ország NATO-tagságának alkotmányos garanciájáról szólna, ahogy arra is rákérdezne az elnök, hogy a polgárok szeretnének-e nagyobb szerepet adni a népszavazásoknak a lengyel politikában. Ezen kívül belpolitikai jellegű kérdések lennének még feltéve, például hogy az elnök nagyobb hatalmat kapjon-e védelmi és külpolitikai kérdésekben, és hogy a több mint ezeréves keresztény öröksége az országnak helyet kapjon-e az alkotmányban.

Duda szerint az 1997-es alkotmány egy átmeneti időszak terméke volt, de nem számolhatott azzal a ténnyel, hogy később az ország csatlakozni fog a NATO-hoz és az EU-hoz, amit amúgy a lengyelek most nagyon nagyra értékelnek, tette még hozzá. 

Az elnök most konzultációt szeretne a kérdésekről, majd pedig a véglesített listát a parlament elé küldené. Ha elfogadják a népszavazási ötletét, még az idén, Duda szerint november 10-11-én lehetne szavazni a kérdésekről. 

Az egyelőre azonban nem világos, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság fogja-e támogatni az államfő kezdeményezését: a párt politikusai nagyon óvatosan nyilatkoztak erről a kérdésről, a pártvezér Jaroslaw Kaczynski pedig korábban arról beszélt, hogy fontos elkerülni egy alacsony részvételű népszavazást. 

A párt szóvivője annyit közölt, hogy Duda csak egy előzetes tervet nyújtott be, és a párton belül tárgyalni fognak róla. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.