Az EU-ról szóló kérdéseket is szeretne az alkotmányozó népszavazásába a lengyel elnök

A lengyel államfő, Andrzej Duda régóta hangoztatja, hogy az ország 1997-es, az EU-csatlakozást megelőzően született alkotmánya frissítésre szorul. Kedden pedig közzé is tett egy rakás kérdést, melyekről szerinte meg kéne kérdezni az ország lakosságát egy alkotmányreformhoz. 

A 15 kérdés közül kettő közvetlenül az ország EU-tagságához kapcsolódik: az egyik kérdés úgy szól, hogy szükséges-e, hogy a lengyel EU-tagságot az alkotmány garantálja, a másik pedig arra kérdez rá, hogy vajon a lengyel alkotmány vagy pedig a nemzetközi/uniós jogok az előrébb valóak-e. 

Dudát a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság párt jelölte az elnöki posztra, és a párt kormányra kerülése óta erősen megromlott Varsó és Brüsszel kapcsolata, az EU-ban jelenleg is napirenden vannak eljárások Lengyelországgal szemben az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása miatt. 

Duda szerint ugyanakkor az EU-tagság alkotmányos garanciája csak erősítené az ország jelenlétét az unión belül. 

A további kérdések között szerepelne egy, amely az ország NATO-tagságának alkotmányos garanciájáról szólna, ahogy arra is rákérdezne az elnök, hogy a polgárok szeretnének-e nagyobb szerepet adni a népszavazásoknak a lengyel politikában. Ezen kívül belpolitikai jellegű kérdések lennének még feltéve, például hogy az elnök nagyobb hatalmat kapjon-e védelmi és külpolitikai kérdésekben, és hogy a több mint ezeréves keresztény öröksége az országnak helyet kapjon-e az alkotmányban.

Duda szerint az 1997-es alkotmány egy átmeneti időszak terméke volt, de nem számolhatott azzal a ténnyel, hogy később az ország csatlakozni fog a NATO-hoz és az EU-hoz, amit amúgy a lengyelek most nagyon nagyra értékelnek, tette még hozzá. 

Az elnök most konzultációt szeretne a kérdésekről, majd pedig a véglesített listát a parlament elé küldené. Ha elfogadják a népszavazási ötletét, még az idén, Duda szerint november 10-11-én lehetne szavazni a kérdésekről. 

Az egyelőre azonban nem világos, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság fogja-e támogatni az államfő kezdeményezését: a párt politikusai nagyon óvatosan nyilatkoztak erről a kérdésről, a pártvezér Jaroslaw Kaczynski pedig korábban arról beszélt, hogy fontos elkerülni egy alacsony részvételű népszavazást. 

A párt szóvivője annyit közölt, hogy Duda csak egy előzetes tervet nyújtott be, és a párton belül tárgyalni fognak róla. (Financial Times)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.