Kína "történelmiként" értékelte Trump és Kim találkozóját

külföld
2018 június 12., 04:42
comments 25

Történelminek nevezte a csúcstalálkozó után kiadott nyilatkozatában Donald Trump és Kim Dzsongun megbeszéléseit Vang Ji kínai külügyminiszter. Kína nem volt résztvevője a tárgyalásoknak.

Vang szerint már önmagában az a tény, hogy a két vezető "leült és egyenlő félként tárgyalt egymással, pozitív jelentéssel bír, és új történelmet teremt".

Vang mindehhez egyből hozzátette, hogy az "atomkérdés biztonsági kérdés", amit egyenlő felekként tárgyalva rendezhet csak az Egyesült Államok és Észak-Korea, a nukleáris leszerelés pedig csak abban az esetben jelent bármit, ha az "teljes". Vagyis Kína, Észak-Koreához hasonlóan a teljes Koreai-félsziget atommentesítését tartja a tárgyalások céljának. Észak-Korea pedig ezen azt érti, hogy az Egyesült Államok vonja vissza nukleáris védernyőjét Dél-Korea fölül - Dél-Korea ugyanis nem rendelkezik atomfegyverrel, de bírja az amerikaiak ígéretét, hogy az ország biztonságát az USA saját atomfegyvereivel is garantálja. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.