Korzika is felajánlotta segítségét a menekülteket szállító Aquariusnak

külföld
2018 június 12., 06:49
comments 322

Az Aquarius nem messze Líbia partjaitól 2018. május 6-án.
photo_camera Fotó: Louisa Gouliamaki/AFP

Se Olaszország, se Málta nem volt hajlandó fogadni azt a mentőhajót, ami több mint 600 menekültet mentett ki a Földközi-tenger vízéből múlt szombaton.

A spanyolok felajánlották ugyan segítségüket az Aquariusnak, de az SOS Méditerranée szerint a spanyol kikötők túl messze vannak, a körülmények pedig nem adottak ahhoz, hogy a hajó eljusson odáig. A vészhelyzetre való tekintettel Korzika kormányzótanácsa felajánlotta segítségét a hajónak. 

Egy nappal korábban Matteo Salvini olasz miniszterelnök visszautasította, hogy a hajó kikössön Olaszországban, és azt javasolta, hogy az afrikai partokhoz közelebbi Máltán horgonyozzák le a hajót. A szigetország kormánya viszont arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a mentőakciót is az olaszok koordinálták, nekik kötelességük fogadni az Aquariust. 

A helyzet megoldása több okból is sürgető: a fedélzeten várandós nők, és több mint száz kísérő nélküli gyerek is utazik, az élelem pedig fogytán van. (MTI / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.