Korzika is felajánlotta segítségét a menekülteket szállító Aquariusnak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Fotó: Louisa Gouliamaki/AFP

Se Olaszország, se Málta nem volt hajlandó fogadni azt a mentőhajót, ami több mint 600 menekültet mentett ki a Földközi-tenger vízéből múlt szombaton.

A spanyolok felajánlották ugyan segítségüket az Aquariusnak, de az SOS Méditerranée szerint a spanyol kikötők túl messze vannak, a körülmények pedig nem adottak ahhoz, hogy a hajó eljusson odáig. A vészhelyzetre való tekintettel Korzika kormányzótanácsa felajánlotta segítségét a hajónak. 

Egy nappal korábban Matteo Salvini olasz miniszterelnök visszautasította, hogy a hajó kikössön Olaszországban, és azt javasolta, hogy az afrikai partokhoz közelebbi Máltán horgonyozzák le a hajót. A szigetország kormánya viszont arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a mentőakciót is az olaszok koordinálták, nekik kötelességük fogadni az Aquariust. 

A helyzet megoldása több okból is sürgető: a fedélzeten várandós nők, és több mint száz kísérő nélküli gyerek is utazik, az élelem pedig fogytán van. (MTI / AFP)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.