Szijjártó Péter gratulált az olasz belügyminiszternek a menekülthajó elutasításához

Tbg
külföld
2018 június 12., 05:41
comments 286

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő este telefonon egyeztetett Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár ismertette, hogy a megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, a magyar kormány nagyra becsüli az új olasz kormány egyértelmű elkötelezettségét Európa és az európai emberek biztonságának helyreállítása mellett. 

Az olasz kormány legutóbbi döntéseivel egyértelműen bebizonyította, hogy Európa határait - köztük a tengeri határt - igenis meg lehet védeni, az embercsempészetnek pedig gátat lehet szabni - mutatott rá.

Az Aquarius nevű civil mentőhajó múlt szombaton mentett ki több száz migránst a vízből; 629 potenciális menedékkérővel Olaszország felé indult útnak, de Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy a hajó kikössön az országban. 

Később több visszautasítás után Spanyolország és Korzika is jelezte, kiköthet náluk az Aquarius, aminek fedélzetén várandós nők, és több mint száz kísérő nélküli gyerek is utazik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.