Nyomoznak a ferihegyi reptér kifutópályájának megrongálása miatt

Több 444 videó?
Szeretném

A múlt csütörtök éjjel műszaki hiba miatt le kellett zárni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repteret. 14 Budapestre érkező járatot kellett eltéríteni, másnap reggel több induló járatot is törölni kellett. A reptér üzemeltetője szerint a 2-es kifutópálya sérült meg, ami azért gond, mert az 1-es futópálya felújítás miatt jelenleg zárva van.

Az Airportal értesülései szerint a kifutópálya burkolata két gurulóút csatlakozása között sérült meg. A Magyar Idők cikke szerint a kifutópálya burkolata 6-8 négyzetméteren sérült meg. Azt, hogy melyik gép sérthette meg a burkolatot, a rendőrség és a reptér üzemeltetője is vizsgálja. A Magyar Idők a Flight Radar adatai alapján azt gyanítja, hogy egy, közvetlenül a burkolat sérülésének észlelése előtt felszálló Boeing 747-300-as szakíthatta fel a már valószínűleg megrepedezett burkolatot.

Pető György pilóta és repülésszakértő azt mondta a 24.hu-nak, hogy egy ilyen óriási gép hajtóművei képesek komolyan megrongálni egy nem megfelelően karbantartott betonfelületet.

A rendőrség gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított nyomozást. A nyomozásnak és a belső vizsgálatnak is ki kell térnie arra, hogy a kifutópálya legutóbbi felújítása során a legfelső réteg felhordásakor nem tértek-e el az előírt technológiától.