Ausztria arról tárgyal nyugat-balkáni országokkal, hogy az ott felállított táborokba küldené az elutasított menedékkérőket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az osztrák kormány már tárgyalásokat folytat Szerbiával, Albániával, Macedóniával és Koszovóval olyan táborokról, ahol az Ausztriában elutasított, a balkáni útvonalon keresztül érkezett menedékkérőket helyeznék el – írja a Die Presse osztrák napilap a pénteki cikkében, amiből az APA osztrák hírügynökség előzetesen részleteket közölt.

Az újság szerint a kitoloncolásukra váró embereket átmenetileg egy „kevésbé vonzó országban” helyeznék el, de egyelőre nem világos, hogy a balkáni államokban létrehozandó táborok milyen befogadóképességgel rendelkeznek majd. Dánián kívül Hollandia is támogatja az elképzelést.

A lap szerint a kitoloncolásoknál a Frontex segítségét vennék igénybe, ehhez viszont az EU-s határ- és partvédelmi ügynökség mandátumának kiterjesztése volna szükséges. A Frontex emellett a jövőben a Földközi-tengeren kimentett embereket „postafordultával” visszaszállítaná Észak-Afrikába. Az újság szerint Olaszországtól eltérően Sebastian Kurz osztrák kancellár nem akarja, hogy az észak-afrikai gyűjtőtáborokban menedékkérelmeket lehessen beterjeszteni, mivel migránsokat vonzó szívóhatástól tart.

Sebastian Kurz fogadja Orbán Viktort Bécsben 2018. január 30-án.Fotó: Joe Klamar/AFP

Sebastian Kurz Horst Seehofer német belügyminiszterrel közös szerdai sajtótájékoztatóján Berlinben kiemelte, hogy létre kell hozni az „illegális migráció ellen harcolni akarók tengelyét”. A Die Presse ezzel összefüggésben arról ír, hogy ebben Ausztria szövetségesei az új olasz kormány mellett, a visegrádi államok, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország. „De odatartozónak vallja magát a német szövetségei kormány bajor része is” – írta a lap Seehofer pártjára, a bajor Keresztényszociális Unióra (CSU) utalva.

A Die Presse szerint a tengely hajtóereje Olaszországban az új belügyminiszter, Matteo Salvini, a kormányzó bevándorlásellenes Liga vezetője. Salvini – akit júliusban várnak Bécsbe – jövő szerdán Herbert Kickl osztrák belügyminisztert fogadja Rómában.

A Die Presse azt írja, a francia kormány nem támogatja az EU-s külhatárokon kívül létesítendő táborok elképzelését. „Ez nem humánus, jogilag pedig elfogadhatatlan. Nem lehet a Balkánon harmadik államokat arra felhasználni, hogy az EU-nak menekülttáborokat hozzanak létre bennük” – közölte a francia elnöki hivatal korábban a Die Pressével. Nathalie Loiseau, Franciaország Európa-ügyi minisztere egy sajtóbeszélgetésen indokolta az osztrák kancellár felvetésének elutasítását: „Ahhoz, hogy ezt megtehessük, ezeket az országokat biztonságos harmadik államoknak kellene minősíteni, és ehhez a szóban forgó államoknak is hozzá kellene járulniuk.” (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.