Görögország nem adja ki a tavaly meggyilkolt máltai újságíró informátorát Máltának

A görög legfelsőbb bíróság csütörtökön hozott ítéletével megakadályozta Marija Jefimovának, a tavaly októberben meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő informátorának a kiadatását Máltának – közölték görög igazságügyi tisztségviselők.

Málta eddig két kiadatási kérelmet is előterjesztett a görög hatóságokhoz. Áprilisban egy görög alsóbb fokú törvényszék már elutasította a vallettai hatóságok kérését, de ez ellen a döntés ellen fellebbezéssel élt az ügyészség a legfelsőbb bíróság elé utalva az ügyet.

A máltai hatóságok Jefimovát november óta keresik, mert nem jelent meg a törvényszéki idézésre. Többek között korábbi munkaadója, a máltai székhelyű Pilatus bank ellen elkövetett csalással vádolták. Jefimova tagadta a vádakat. Úgy tudni, még tavaly júniusban elhagyta a szigetországot, miután fenyegető üzeneteket kapott. Az európai elfogatóparancs alapján körözött orosz állampolgár márciusban adta fel magát a görög rendőrségen. A védője áprilisban közölte: Jefimova attól tart, az életére fognak törni, ha visszatér Máltára.

Marija Jefimova egy athéni vitán 2018. május 29-én.Fotó: Louisa Gouliamaki/AFP

Értesülések szerint Jefimova döntő fontosságú információkkal (belső banki dokumentumokkal) látta el korábban Galiziát egy leleplező cikkéhez. Az egykori banki alkalmazott állítólag olyan dokumentumok birtokába jutott, amik alapján Galizia a máltai kormányfő feleségét azzal gyanúsította meg, hogy egy panamai cégen keresztül kenőpénzekhez jutott Azerbajdzsánból.

2017. október 16-án egy robbantásos merénylet végzett Galiziával. Az újságírónő férje politikai gyilkosságról beszélt. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.