Görögország nem adja ki a tavaly meggyilkolt máltai újságíró informátorát Máltának

Több 444 videó?
Szeretném

A görög legfelsőbb bíróság csütörtökön hozott ítéletével megakadályozta Marija Jefimovának, a tavaly októberben meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő informátorának a kiadatását Máltának – közölték görög igazságügyi tisztségviselők.

Málta eddig két kiadatási kérelmet is előterjesztett a görög hatóságokhoz. Áprilisban egy görög alsóbb fokú törvényszék már elutasította a vallettai hatóságok kérését, de ez ellen a döntés ellen fellebbezéssel élt az ügyészség a legfelsőbb bíróság elé utalva az ügyet.

A máltai hatóságok Jefimovát november óta keresik, mert nem jelent meg a törvényszéki idézésre. Többek között korábbi munkaadója, a máltai székhelyű Pilatus bank ellen elkövetett csalással vádolták. Jefimova tagadta a vádakat. Úgy tudni, még tavaly júniusban elhagyta a szigetországot, miután fenyegető üzeneteket kapott. Az európai elfogatóparancs alapján körözött orosz állampolgár márciusban adta fel magát a görög rendőrségen. A védője áprilisban közölte: Jefimova attól tart, az életére fognak törni, ha visszatér Máltára.

Marija Jefimova egy athéni vitán 2018. május 29-én.Fotó: Louisa Gouliamaki/AFP

Értesülések szerint Jefimova döntő fontosságú információkkal (belső banki dokumentumokkal) látta el korábban Galiziát egy leleplező cikkéhez. Az egykori banki alkalmazott állítólag olyan dokumentumok birtokába jutott, amik alapján Galizia a máltai kormányfő feleségét azzal gyanúsította meg, hogy egy panamai cégen keresztül kenőpénzekhez jutott Azerbajdzsánból.

2017. október 16-án egy robbantásos merénylet végzett Galiziával. Az újságírónő férje politikai gyilkosságról beszélt. (MTI)