Görögország nem adja ki a tavaly meggyilkolt máltai újságíró informátorát Máltának

2018 június 14., csütörtök 13:36
140

A görög legfelsőbb bíróság csütörtökön hozott ítéletével megakadályozta Marija Jefimovának, a tavaly októberben meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő informátorának a kiadatását Máltának – közölték görög igazságügyi tisztségviselők.

Málta eddig két kiadatási kérelmet is előterjesztett a görög hatóságokhoz. Áprilisban egy görög alsóbb fokú törvényszék már elutasította a vallettai hatóságok kérését, de ez ellen a döntés ellen fellebbezéssel élt az ügyészség a legfelsőbb bíróság elé utalva az ügyet.

A máltai hatóságok Jefimovát november óta keresik, mert nem jelent meg a törvényszéki idézésre. Többek között korábbi munkaadója, a máltai székhelyű Pilatus bank ellen elkövetett csalással vádolták. Jefimova tagadta a vádakat. Úgy tudni, még tavaly júniusban elhagyta a szigetországot, miután fenyegető üzeneteket kapott. Az európai elfogatóparancs alapján körözött orosz állampolgár márciusban adta fel magát a görög rendőrségen. A védője áprilisban közölte: Jefimova attól tart, az életére fognak törni, ha visszatér Máltára.

Marija Jefimova egy athéni vitán 2018. május 29-én. Fotó: Louisa Gouliamaki/AFP

Értesülések szerint Jefimova döntő fontosságú információkkal (belső banki dokumentumokkal) látta el korábban Galiziát egy leleplező cikkéhez. Az egykori banki alkalmazott állítólag olyan dokumentumok birtokába jutott, amik alapján Galizia a máltai kormányfő feleségét azzal gyanúsította meg, hogy egy panamai cégen keresztül kenőpénzekhez jutott Azerbajdzsánból.

2017. október 16-án egy robbantásos merénylet végzett Galiziával. Az újságírónő férje politikai gyilkosságról beszélt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt