Szabadon engedték az országjáró medvét a szlovák-magyar határ közelében

ÁLLAT
2018 június 14., 08:46
comments 149

A Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 20 munkatársa szerdán éjjel szabadon engedte a medvét, amely Nógrád megyében bukkant fel május végén, és amelyet többszáz kilométeres kóborlás után végül az ország déli részén, Sándorfalva közelében fogtak be. A medve a hetet a Szegedi Vadasparkban töltötte, 

és végül a szlovák-magyar határtól nem messze engedték szabadon.

A Bükki Nemzeti Park közleménye szerint a medve elengedésének helyszíneként olyan területet választottak kii, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll.

A medvét szállító ládát este kilenc óra körül vették át a két igazgatóság szakemberei közel az elengedés helyétől. A célhoz már szakadó esőben érkezett a konvoj, a medve kicsit gondolkodott is, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából. Végül azonban némi noszogatás után éjfél tájban komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt.

photo_camera A medve  Forrás: Bükki Nemzeti Park

Az orvosi vizsgálatok amúgy azt állapították meg, hogy egy vadon élő, több mint 10 éves egészséges nőstény medve vándorlását kísérte nyomon az ország, amelynek további bocsai már nem várhatóak.

A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban folyamatosan igyekeznek majd figyelni a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal közbelépnek - írták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.