54 percet kapott az MTA, hogy véleményezze a törvényjavaslatot, amely elveszi a költségvetése felét

POLITIKA
2018 június 15., 17:41
comments 351

Június 12-én, kedden 10 óra 36 perckor levelet kapott a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) a Magyar Tudományos Akadémia, pontosabban annak Jogi és és Igazgatási Főosztálya - írja az Abcúg. A portál birtokába került levél szerint a minisztérium közigazgatási államtitkára, Gazsó Balázs az MTA-ról szóló 1994. évi XL. törvény tervezett módosításáról kéri az MTA jogi főosztályának véleményét, 

nem több mint 54 percen belül, még aznap 11:30-ig.

Az MTA igyekezett betartani a rövid határidőt, és még aznap reagált a levélre. Ebben leírták, hogy érdemi véleményezésre 54 perc még akkor sem lenne elég, ha előre egyeztetett törvénymódosításról lenne szó, de ebben a kérdésben „a Felek véleménynyilvánítását lehetővé tevő semmilyen egyeztetés nem történt”. 

Az Abcúg szerint a levélben elismerik a kormányzat szándékát, hogy külön minisztériumi intézményrendszer létrehozásával egységesítené a hazai tudománypolitikát, de 

az MTA meg kívánja önkormányzati elven működő önállóságát. 

Két nappal később már be is mutatták a költségvetés tervezetét, amely az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendeli az MTA összköltségvetésének csaknem felét, több mint 25 milliárd forintot.

photo_camera Fotó: MTA

Az MTA elnöke, Lovász László azt nyilatkozta: nem lát garanciát arra, hogy megőrizhetik az MTA és a tudományos élet függetlenségét, az MTA elnöksége pedig azt kérte a kormánytól, hogy ne kerüljön az Országgyűlés elé a törvénymódosítás, ami államosítaná a kutatóintézetek költségvetését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.