Első nap a vébén: Golovin és Cserisev elgázolja a Mecca-takát

futball
2018 június 15., 07:00
photo_camera Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

Bár sokak szerint az orosz-szaúdi olajderbi alacsony színvonalat és vendégrészről gyenge játékot hozott, ötgólos meccs után panaszkodni nem sportszerű, és a nekünk kéne ott lennünk típusú okoskodásoknak sincs sok értelme. A vébé (még) nem kívánságműsor, legalábbis a futball része, a megnyitóról nem állítanám ezt ilyen biztosan. Nem is videójáték, ahol a kedves néző válogat a csapatokból, bár azóta amióta Kim Jong-un, Donald Trump és Dennis Rodman az évtized diplomáciai sikerét tető alá hozták, már semmi sem biztos. az sem, hogy ez nem a Mátrix.

Az ötgólos orosz győzelemre midenesetre van két elég kézenfekvő magyarázat.

1. Csercseszov négyvédős taktikája és főleg az elején alkalmazott magas letámadása tökéletesen működött a játszani, passzolni akaró és tudó szaúdiak ellen. Az orosz fizikai fölény szemmel látható volt a góloknál is, de különösen a párharcoknál ütközött ki. A Szbornaja pl. 22-szer szabálytalankodott, de a belépők keménységéről mindent elmond, hogy az első lapot a mezőny legjobbja, a négy gólban is részt vevő Alekszandr Golovin kapta a 88. percben.

2. A szaúdiak pedig úgy játszottak, mintha kábé 25%-kal többet gondolnának magukról valós képességeikkel szemben. Vagy inkább úgy, mint akik túltolták a Guardiola féle labdabirtoklós játékot, de vélhetőleg nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy azt folyamatos nyomás alatt is pontosan végre tudják hajtani. A chilei válogatottal Copa Américát nyerő Juan Antonio Pizzi ugyanis nem blöffölt, amikor nyílt sisakos játékról beszélt a meccs előtt. Sajnos az intenzív letámadás, a kellő fizikum hiánya miatt, és a lassú, ám tetszetős labdakihozatal ezen a meccsen nem működött, részben a kiváló orosz nyomás, részben a meccs alakulása miatt. A Whoscored.com passztérképén jól kivehető, hogy mintha aknamezőt rejtettek volna az orosz tizenhatosra, úgy nem mertek a szaúdiak rálépni.

Vigyázz, a tizenhatos robban!
photo_camera Vigyázz, a tizenhatos robban! Fotó: www.Whoscored.com

A Twitter népe már el is nevezte az "új" szaúdi stílust Mecca-takának:

link Forrás

A gyors bekapott gól (a védők nem léptek ki a kiváló rúgótechnikájú Golovinra, míg Gazinszkij kihasználta testi fölényét a beadásnál és szabadon fejelt) után a forgatókönyv egyszerű volt. A Szbornaja visszazárkózott és kivárt a megfelelő pillanatra, amikor is a szélen nagyon előremerészkedő szélsővédők mögött területek nyíltak, ahová labdavesztés után (pl. a második gólnál) beindulhatott Golovin, vagy Szmolov, a kicsit öreguras Havszavi páros mögé - a 32 éves Omar és a 34 éves egykori Juhász Roland csapattárs Oszama amúgy nem rokonok. A végére csúnyán el is fogytak, és a becserélt 196 centis 90 kilós Dzjuba, Golovin újabb remek beadása után lemásolta ez első gólt, majd Cserisev a pimasz első gólja után bal külsővel élete gólját, míg Golovin egy varázslatos szabadrúgást lőtte be. Így jött össze kissé érdemtelenül az ötgólos kiütés, hét kaput érő lövésből, amiból talán a derék al-Majuf kapusnak több esélye lett volna védeni, ha pl. nem csukja be a szemét :)))

link Forrás

Viszont legalább tökéletes kondiban lévő sportember:

link Forrás

Persze az is kellett, hogy a meccsen 558 passzból és 61% labdabirtoklásból NULLA kaput eltaláló lövést hozzon össze az egyébként a kvalifikáció során bombaerős támadóegység - a középcsatár al-Szahlavi egymaga 14 meccsen 16 gólt szerzett (!!!) most egy lövést tudott felmutatni. Íme a lőtérkép a Stats Zone jóvoltából:

link Forrás

Hogyan tovább?

A kvalifikációsorozatot a Zöld Sólymok még Bert van Marwijk-kel kezdték - ő azóta már az ausztrálokat irányítja - majd tavaly szeptemberben miután a stábját megkurtították és őt pl. arra akarták kötelezni, hogy havi 23 napot Szaúd Arábiában töltsön elváltak útjaik. Vele legalább a 2006-os németországi vébé után először kijutottak és volt sikerelmény, nem úgy mint az argentinoknál is megbukó Eduardo Bauzával aki 5 meccs után repült. Pizzi, aki ahelyett, hogy a kiscsapatoktól szokásos bunkerfocit tolta volna, beleállt a Mecca-takába és ez, a szaúdi szövetséget ismerve könnyen az állásába kerülhet, még a torna alatt. Mindenesetre az uruguayi Luis Suarez és Edinson Cavani duó, de a már felépült egyiptomi Mohamed Szalah valószínűleg örömmel készülnek ez ellen a védelem ellen, mint azt tanult kollégánk, bizonyos A. Shearer megfogalmazta.

link Forrás

Míg a szaúdiak a továbbjutásnak már majdnem búcsút is inthetnek, az uruk és az egyiptomiak igencsak elkezdhetnek számolgatni a gólarány miatt. Az oroszok pedig már a vereség elkerülésére játszhatnak kedden Egyiptom ellen. Még mielőtt kitörne a népünnepély és Golovint mondjuk 75 millióért elvinné a Manchester United (az RTs szakértő José Mourinho már beajánlotta) érdemes elidőzni ennél a sokatmondó statisztikánál:

a 2 gólt lövő Gyenisz Cserisev mellesleg Oleg Szalenko és az 1994-es vébé óta az első orosz aki egynél több gólt szerzett.

Nyitás, de nem Nyugatra

Szaúd Arábiának a nyitómeccs végére annyi esélye maradt, mint a Pet Shop Boys-nak előadni a Village People Go West-jét a világbajnokság nyitóünnepségen. Az orosz válogatott pedig folytatta a vébé házigazdák veretlenségi sorozatát, ami így már 22 meccsesre nőtt.

link Forrás

Mellesleg a Pet Shop Boys "meleghimnusza" az amerikai Manifest Destiny ideológiát hirdető eredeti felfedezős szerzeményből indult, hogy aztán egy hatvanas évekbeli pop remixen és a Village People-en keresztül a kilencvenes évek európai (uram bocsá debreceni) futballpályáit is meghódítsa.

photo_camera Fotó: Mladen Antonov/AFP

A furcsa utat bejáró dal, ismerve az orosz állam melegellenes törvényeit, erősen kilógott volna az amúgy értékelhetetlen Robbie Williams bemutogatós pojácáskodásával, és a Putyin, Infantino plusz a szaúdi koronaherceg kéztördelős bábjátékával fűszerezett világbajnokság megnyitón. Mivel 1993-ban jelent meg, kronológiailag viszont abszolút stimmelt volna, mondjuk a Z Plusz csatornán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.