Jövőre kevesebb pénz jut a nyugdíjalapnak

Jövőre az ideinél több tíz milliárd forinttal kevesebb pénz jut a nyugdíjalap kifizetéseire a munkáltatók befizetéseiből, írja az Mfor. A lap megnézte, hogyan oszlik meg 2019-ben az egyes alapok között a foglalkoztatók által fizetett szociális hozzájárulási adó (szochó).  Amíg idén 79,5 százalék jutott a Nyugdíjbiztosítási Alapba és 20,5 százalék az Egészségbiztosítási Alapba, jövőre megváltoznak az arányok, és egy harmadik alap is kap a keretből:

  • csak 70,22 százalék jut a Nyugdíjbiztosítási Alapba;
  • 27,31 százalék az Egészségbiztosítási Alapba;
  • és 2,47 százalék az újonnan belépő Nemzeti Foglalkoztatási Alapnak is jut. 

A lap felhívja a figyelmet, hogy a nyugdíjalap nemcsak kisebb arányban kap a szochóból, de az adó az idei 19,5 százalékról jövőre 17,5 százalékra csökkenhet. A lap számításai szerint a nyugdíjalaphoz az idei  1963,4 milliárd forint helyett jövőre csak  1929,7 milliárd folyhat be. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.