Jövőre kevesebb pénz jut a nyugdíjalapnak

Jövőre az ideinél több tíz milliárd forinttal kevesebb pénz jut a nyugdíjalap kifizetéseire a munkáltatók befizetéseiből, írja az Mfor. A lap megnézte, hogyan oszlik meg 2019-ben az egyes alapok között a foglalkoztatók által fizetett szociális hozzájárulási adó (szochó).  Amíg idén 79,5 százalék jutott a Nyugdíjbiztosítási Alapba és 20,5 százalék az Egészségbiztosítási Alapba, jövőre megváltoznak az arányok, és egy harmadik alap is kap a keretből:

  • csak 70,22 százalék jut a Nyugdíjbiztosítási Alapba;
  • 27,31 százalék az Egészségbiztosítási Alapba;
  • és 2,47 százalék az újonnan belépő Nemzeti Foglalkoztatási Alapnak is jut. 

A lap felhívja a figyelmet, hogy a nyugdíjalap nemcsak kisebb arányban kap a szochóból, de az adó az idei 19,5 százalékról jövőre 17,5 százalékra csökkenhet. A lap számításai szerint a nyugdíjalaphoz az idei  1963,4 milliárd forint helyett jövőre csak  1929,7 milliárd folyhat be. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.