Jövőre kevesebb pénz jut a nyugdíjalapnak

gazdaság
2018 június 15., 07:34
comments 143

Jövőre az ideinél több tíz milliárd forinttal kevesebb pénz jut a nyugdíjalap kifizetéseire a munkáltatók befizetéseiből, írja az Mfor. A lap megnézte, hogyan oszlik meg 2019-ben az egyes alapok között a foglalkoztatók által fizetett szociális hozzájárulási adó (szochó). Amíg idén 79,5 százalék jutott a Nyugdíjbiztosítási Alapba és 20,5 százalék az Egészségbiztosítási Alapba, jövőre megváltoznak az arányok, és egy harmadik alap is kap a keretből:

  • csak 70,22 százalék jut a Nyugdíjbiztosítási Alapba;
  • 27,31 százalék az Egészségbiztosítási Alapba;
  • és 2,47 százalék az újonnan belépő Nemzeti Foglalkoztatási Alapnak is jut.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a nyugdíjalap nemcsak kisebb arányban kap a szochóból, de az adó az idei 19,5 százalékról jövőre 17,5 százalékra csökkenhet. A lap számításai szerint a nyugdíjalaphoz az idei 1963,4 milliárd forint helyett jövőre csak 1929,7 milliárd folyhat be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.