Ha van egy jó képed a rendszerváltásról, küldd el a levéltárnak!

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Történelemtanárok Egylete a rendszerváltást megelőző, 1988-as tömegtüntetésekre emlékezve virtuális kiállítást tett közzé a bős-nagymarosi vízerőmű megépítése elleni tiltakozásról, valamint a Nagy Imre miniszterelnök kivégzésének évfordulóján tartott ellenzéki rendezvényekről, és az ezeket kísérő állambiztonsági akciókról - olvasható a levéltár közleményében.

Tüntetés a Bős-nagymarosi Vízlépcsőrendszer felépítése ellen, 1988. szeptember 12-én.Fotó: Fortepan

A 30 évvel ezelőtti rendszerváltáshoz vezető 1988-1989-es tömegtüntetések mind szélesebb körű és sokoldalú bemutatását célzó kezdeményezéshez csatlakozott a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), így a hamarosan meginduló, önálló honlapon a magán- és állambiztonsági iratokon, fényképeken kívül korabeli filmrészletek is megtekinthetők lesznek, amelyek bemutatják egyebek mellett a bős-nagymarosi vízlépcső, vagy a romániai falurombolás elleni tiltakozó akciókat. 

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik az ezen demonstrációkkal kapcsolatos képi vagy írásos emlékeiket szívesen megosztanák, vagy - akár másolat formájában - a közlevéltár őrizetére bíznák.

Címlapi kép: Fortepan. Tüntetés a nagymarosi vízierőmű ellen a csehszlovák nagykövetség előtt.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.