Trump végre rácsörgött Orbánra, de nem hívta meg Washingtonba

POLITIKA
2018 június 16., 14:11
comments 242
photo_camera Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt annak kapcsán, hogy az új amerikai nagykövet a jövő héten foglalja el budapesti állomáshelyét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton. 

A tárgyalás részleteiről a megbeszélés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta: Trump szerint az új nagykövet, David Cornstein nagyszerű ember, akinek az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok további javítására. Hozzátette, hogy beszéltek a határvédelem fontosságáról és egyetértettek abban is, hogy az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, az nem ország többé. 

link Forrás

A miniszter tájékoztatása szerint az amerikai elnök biztatta Orbán Viktort, hogy védje erősen a déli határt. Orbán Viktor biztosította az amerikai elnököt, hogy Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi migrációs politikáját, és megvédi Magyarország határait. 

A fentiek alapján Orbán most sem kapott meghívót Washingtonba, pedig a kampánya során ő volt az első európai kormányfő, aki beállt Trump mögé. Ehhez képest nem csak hogy a kétoldalú tárgyalás nem akar összejönni Orbánnak, de még az újraválásztásához is feltűnően későn gratulált Trump. Úgyhogy eddig Orbán csak egy kis pótlékkal vigasztalódhatott

link Forrás

A Washington Post viszont májusban arról írt, hogy a találkozó esélyei nőttek, bár azt is megjegyzik, hogy az új nagykövettel sem lesz feltétlenül konfliktusmentes a viszony - a meghallgatásán Cornstein például elég sokat beszélt a szólás- és sajtószabadság védelméről, illetve az erősődő magyarországi antiszemitizmus megállításáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.