Megérkeztek Spanyolországba az Aquarius menekültjei

migráció
2018 június 17., 06:22
comments 252

Vasárnap kora reggel partra léphetett Spanyolországban az Aquarius mentőhajó menekültjeinek első csoportja, és még a délelőtt a többiek is megérkeznek Valenciába.

Az Aquarius egy hete vett fel a fedélzetére 629 embert, akik Líbiából indulva túlzsúfolt gumicsónakokkal akartak Európába jutni, azonban elakadtak, 20 órán át hánykolódtak a tengeren, mire az olasz hatóságok kimentették őket. A menekülteket az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet által üzemeltetett Aquarius nevű hajó vette fel akkor.

Partra szállnak az Aquariust megjárt menekültek Valenciában.
photo_camera Partra szállnak az Aquariust megjárt menekültek Valenciában. Fotó: PAU BARRENA/AFP

Az Aquariust azonban az új olasz kormány nem engedte kikötni, ahogy Málta sem, és végül hosszas vita után Spanyolország jelezte, hogy fogadja az utasait. Valencia polgármestere azt mondta, hogy embertelenség volt az olaszok részéről visszautasítani a kimentett menekülteket. Az érkezők egy részét később Franciaország fogadhatja be. 

A menekülteket az olasz parti őrség hajói vitték el végül Spanyolországig. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.