Szerbia Kolarov mesteri szabadrúgásával verte a harmatos Costa Ricát

futball
2018 június 17., 13:59
comments 23

Szamarában két nagyon más stílusban focizó csapat lépett pályára, hogy előnyt szerezzenek maguknak az E-csoportban, ahol a brazilok és a svájciak kaptak még helyet. 

A közép-amerikaiak elsősorban védelmükre építhettek a meccs előtt: Costa Rica legnagyobb sztárja a négy évvel ezelőtti vébén nagyot alakító és a Real Madridhoz szerződő Keylor Navas kapus, a rutinos Acosta mellett a másik két középső hátvéd, Gonzalez (Bologna) és Duarte (Espanyol) is Európában edződik. 

A csapat a két szélsővédővel, Calvóval és Gamboával egy 5-3-2-s formációban állt fel, ami támadásban 3-5-2-re módosult. Costa Rica elől leginkább a legutóbb a portugál Sporting mezében profiskodó szélsőben, Bryan Ruízban bízhatott. 

Milinkovics-Szavics fűzi át épp Guzmant és Acostát
photo_camera Milinkovics-Szavics fűzi át épp Guzmant és Acostát Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

A szerbek egy klasszikus 4-2-3-1-el álltak fel, irányítóposzton a fél Európa által hívogatott laziós Szergej Milinkovics-Szaviccsal, két szélen a torinós Ljajiccsal és a southamptonos Tadiccsal. A transfermarkt.de szerint a piacon legalább 80 millió fontot érő, alig 23 éves Milinkovics-Szavics gyakran második csatárként zárkózott fel a befejező Alekszandar Mitrovics mellé. 

Meglepően össze-vissza mozgott a meccs elején az egyébként jó nevekből álló szerb védelem (Ivanovics - Chelsea, Milenkovics - Fiorentina, Kolarov - Roma, Tosics - Guangzsu, előttük Matics - Manchester United). Costa Rica az első 12 percben Gonzalez kétszer is nagy helyzetben fejelhetett, de előbb Sztojkovics kapus ölébe bólintott, másodjára pedig - teljesen üresen, 6 méterre añ kaputól - fölé. 

Gonzalez fejel tisztán a kapu fölé
photo_camera Gonzalez fejel tisztán a kapu fölé Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

A félidő derekán ébredeztek a szerbek: Ivanovicsnak volt egy szép elfutása a jobbon, és Mitrovics is lövőhelyzetbe tudott kerülni. Közepes tempóban, nagyobb helyzetek nélkül csordogált a meccs, aztán a 27. percben Milinkovics-Szavics lőtt nagy helyzetben Navasba - lesről. 

Lassan, de egyre egyértelműbben vették át az irányítást a szerbek, a közép-amerikaiak egészen visszahúzódtak saját térfelükre. Elsősorban Tadics volt aktív a jobb szélen Ivanoviccsal együtt, Kolarov és Ljajics a túloldalon nem nagyon tudott a védők mögé kerülni. 

A  38. percben Tosics csúszott el a tizenhatoson belül, Ureña került lővőhelyzetbe, de fölébombázott. Három perccel később Calvo tört be szépen a tizenhatos előterébe egy kényszerítő után és jobbal kevéssel lőtt a jobb kapufa mellé. 

A 43. percben a vébé eddigi talán legszebb jelenete zajlott a pályán, Ivanovics beemelt labdáját Milinkovics-Szavics 12 méterről káprázatos ollózó mozdulattal húzta kapura, de Navas óriásit védett. A partjelző tévesen lest intett, de a bravúrnak köszönhetően ennek nem lett jelentősége. 

A második félidő szerb dominanciával folytatódott: az 50. percben Mitrovics kényszerítőzött Milinkovics-Szaviccsal és teljesen egyedül lépett ki a védők között, de szembe a kapuval a kivetődő Navast találta el. 

Az 56. percben megszerezte a vezetést Szerbia. Kolarov végezhetett el szabadrúgást 23 méterről és ballal tökéletesen és védhetetlenül csavart a kapu bal oldalába. 

Ramírez mester gyorsan változtatott és az elől egyre reménytelenebbül vergődő Ureña helyére a betises Joel Campbellt hozta be, Venegast pedig Bolaños váltotta. Campbell kétszer helyzetbe is tudott kerülni, de Costa Rica nem tudta átvenni a játék irányítását a bekapott gól után. 

Az utolsó percekig nem alakult ki újabb helyzet, aztán a 86. percben Mitrovics dönthette volna el a meccset, de 11 méterrel a kapuval szemben ismét képest volt elbotlani a labdában. 

A szerbek a gól után már taktikusan játszottak, tartották a labdát, visszacseréltek, Tadicsot a védő Rukavina váltotta. Három perccel a vége előtt Milinkovics-Szavics ismét varázsolt: egy esernyőcsel után Koszticsnak készített le egy labdát, de a csereként beállt középpályás 16-ról fölébikázott. 

A vége parázsra sikeredett: Kosztics óriási helyzetben képtelen volt áttenni a túlszélre a labdát, és még Ruíznak is volt lehetősége a szerb kapu előtt egyenlíteni, de mindkét helyzet kimaradt. Maticsnak a lefújás előtt a Costa Rica-i stáb egyik tagjával is sikerült majdnem ölre mennie, Prijovics pedig megúszta egy sárgával, hogy visszakézből leütötte az egyik közép-amerikait.  

Szerbia fontos győzelmet aratott és előnyből várhatja az esti brazil-svájci meccset. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.