Anglia egy utolsó pillanatban fejelt góllal kerekedett felül Tunézián

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
június 18., 20:00
TUN
1
2
ENG
Gól:
Kane (11', 90'+1'), Sassi/Szászí (büntető) ('35)
Sárga lap:
Walker (33')
Piros lap:

A délutáni 3-0-s Belgium–Panama után az esti Tunézia–Anglia mérkőzést Volgográdban (az egykori Sztálingrádban) tartották meg, ahol rengeteg rovar keserítette meg a 40 ezer látogató estéjét. A fogadóirodáknál egyértelműen Anglia volt a favorit, az egykori világbajnok történelmileg is jobban állt: Tunézia vb-n eddig egyetlen meccset nyert, 1978-ban verte meg Mexikót 3-1-re, és az angolok 1998-as vb-n 2-0-ra győztek Tunézia ellen. Hogy az elmúlt években az angol fociban mi változott, arról a meccs előtt a Britannia blog írt.

1. félidő: Angol fölény, vegyes eredménnyel

A piros mezes angolok ennek megfelelően már az első négy percben három nagy helyzetet teremtettek, Sterling a legutóbbinál közelről lőtte üres kapu mellé. Ezután mintha kezdtek volna magukhoz térni, de a 11. percben befutott az első angol gól. A tunéziai kapus egy fejest még kiütött, de a labda pont odapottyant Harry Kane-hez, aki azt közelről simán bevágta.

A meccs hasonló iramban folytatódott. A sírva levonuló Muez Hasszen kapust Fárúk Ben Musztafí váltotta, akinek már a 18. percben védenie kellett, mert az angolok nem álltak le. A tunéziaiak 20 perc után jutottak el a tizenhatosig, de azzal se mentek sokra, így Sliti már messziről volt kénytelen rálőni, jóval a kapu fölé küldve a labdát. A 27. percben sorozatos angol védői hibák miatt újra a tizenhatos elől lőhették rá a fehér mezesek, majd egy szöglet után ismét támadhattak, de nem tudtak élni a lehetőséggel.

Fotó: Alekszandr Krjazsev/Szputnyik

A 33. percben az angol tizenhatoson belül Walker könyökölt hátra, fejre, a bíró pedig tizenegyest ítélt, és egy sárgát is adott. Bár az angol kapus jó helyre vetődött, nem tudta kiütni Ferdzsání Szászí jó helyre lőtt labdáját.

A 39. percben óriási forgolódás támadt a tunéziai kapu előtt, fejelgettek, rá-rálőttek az angolok, de a kapus védett, a védők pedig blokkoltak, míg az angolok sosem találták el rendesen a labdát, így végül a kapu torkából kitáncolt a labda.

Fotó: Nicolas Asfouri/AFP

Újabb angol helyzetek következtek, de ezeken sem volt sok koncepció. A 44. percben Lingard egy messziről átvett labdát a tunéziai kapus mellett rágurított az üres kapura, de nem volt szerencséje, kapufa lett. Ez a sokadik kihagyott ziccere volt az ötös környékén.

Fotó: Alekszandr Krjazsev/Szputnyik

A hajtós, bár nem túl taktikás első félidő 3 perces hosszabbítása alatt nem történt semmi figyelemreméltó, hacsak azt nem vesszük, hogy az utolsó percben már csak hátul passzolgató angolokat kifütyülték a szurkolók.

2. félidő: 45 perc szenvedés után győzelem

Anglia azonnal, a korábbiaknál óvatosabb támadásba lendült. Nyilván nem akartak úgy járni, mint az előző 9 világbajnoki meccsükön, azokon ugyanis egyszer sem rúgtak egynél több gólt. Ennek megfelelően a félidő első 25 percében szinte csak a tunéziai térfélen zajlott a játék, de komoly helyzet egy sem akadt, csak egy szabadrúgás kerülte el 1 méterrel a tunéziai kaput. Tunézia fegyelmezettebben védekezett, így a tanácstalan angolok alig jutottak helyzethez, de így az ő térfelükre sem nagyon ment át a labda. Ezzel együtt a játék irama és a színvonala is drámaian zuhant.

Fotó: Mark Ralston/AFP

A 79. percben Young végezhetett szabadrúgást 18 méterről, a teljes mezőny felsorakozott előtte a sorfalban, még lökdösődés volt – feleslegesen, hiszen fölé lőtte. A 83. percben egy jól beívelt szögletből Stones próbált fejelni, de a tunéziai kapus egy nagy ütközés árán kiütötte előle a labdát. A következő percekben több elszerencsétlenkedett angol akció is volt a tunéziai tizenhatosnál, de egyik sem volt említésre méltó.

A 4 perces hosszabbítás elején aztán szögletből ívelték be a labdát, Maguire fejelte beljebb, majd Kane szintén fejjel a hálóba tolta a labdát.

Ezzel el is dőlt a meccs, Anglia megmenekült.

G csoport M Gy D V G+ G- GK P
1. Belgium 3 3 0 0 9 2 7 9
2. Anglia 3 2 0 1 8 3 5 6
3. Tunézia 3 1 0 2 5 8 -3 3
4. Panama 3 0 0 3 2 11 -9 0

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.