Kirúgták Leekenst, Marco Rossi lett a válogatott új kapitánya

Mindössze négy barátságos meccs jutott a belga Georges Leekensnek magyar szövetségi kapitányként, ma ugyanis felbontotta a szerződését a Magyar Labdarúgó Szvöetség. 

Már az is érthetetlen volt, hogy miért választották őt tavaly ősszel a magyar kispadra, semmit nem lehetett várni a valamikori múltjából élő Leekenstől. Rögtön az első meccsén kilátástalan játékkal kikapott a válogatott Kazahsztántól, aztán Skóciától, majd jött egy értékelhetetlen döntetlen Fehéroroszországban és egy újabb vereség Ausztrália ellen. 

Az új kapitány az olasz Marco Rossi lett, aki tavaly bajnoki címet nyert a Kispest Honvéddal, majd a Dunaszerdahely edzője lett, amelyikkel Európa-ligás helyen végzett a szlovák bajnokságban. 

Marco RossiFotó: mlsz.hu

Az igaz, hogy képben van a magyar fociban, de szinte a lehetetlenre kérték fel, csapat ugyanis nyomokban sincs, szeptemberben már éles meccsen kell bemutatkoznia a Nemzetek Ligájában. 

2020 nyaráig szóló szerződést kötött a szövetséggel, vagyis a megállapodás a következő Európa-bajnoksáig szól. Aminek a házigazdája tucatnyi várossal együtt Budapest. Ezért is lenne különösen fontos az MLSZ-nek, hogy a magyar csapat sikeresen kiverekedje magát a tornára, de az elmúlt háromnegyed évet dobhatják a kukába Leekensszel. 

Az MLSZ azt írja, hogy továbbra is a 2020-as Eb-döntőbe jutás a magyar férfi válogatott legfontosabb célkitűzése. Erre már a Nemzetek Ligája is lehetőséget adna amúgy, de a célok változtak, a közlemény szerint „a Nemzetek Ligájában már tétmérkőzéseken kell kialakítani annak a csapatnak a gerincét, amely képes lesz a selejtezősorozat végéig a kijutó helyekért harcolni. Az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása új, fiatal játékosok beépítésével”. Vagyis újabb csapatépítés kezdődik.

Leekens tevékenységét így értékeli az MLSZ: „A Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy meg van a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben. Ezek alapján az MLSZ elnöksége megállapodott Georges Leekens-szel szerződése felbontásáról. Az MLSZ elnöksége továbbra is elismeri Leekens szakmai felkészültségét, emberi kvalitásait és megköszöni eddigi erőfeszítéseit. A belga szakember nem tart igényt végkielégítésre”.

A szövetség is látja, hogy a feladat szinte kilátástalan, de azért vannak elvárásai:

„Az elnökség elismeri, hogy Georges Leekens és a mindenkori szövetségi kapitány mozgástere, a magyar játékosok általános tudása, pillanatnyi állapota, valamint a kapitánynak a játékosokkal közösen eltölthető felkészülési ideje igen korlátozott. Ezzel együtt a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra tekintettel az MLSZ elnöksége továbbra is elvárja a remélt eredményt a válogatott szakmai stábjától, elsősorban a selejtező-sorozaton mutatott eredményesség tekintetében, másodsorban pedig egy középtávon tartósan eredményes, új, fiatal játékosokra is épülő csapat kialakítása kapcsán”.

Rossiról ezt írják: „Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, közösségteremtés szakembere, képes a fiatal tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására. A tavalyi bajnoki siker mellett korábban (2013-ban) bronzérmet szerzett a kispesti együttessel, és ezt az eredményt idén a szlovákiai DAC együttesével is megismételte. Marco Rossi edzői felfogása, az MLSZ elnökségének megítélése alapján, jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018-2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes együttes kialakításának feladatát.”

A magyar szövetségi kapitányok 2010 óta

  • 2010.07.23.-2013.10.11.: Egervári Sándor
  • 2013.10.15.: Csábi József
  • 2013.12.19.-2014.09.18: Pintér Attila
  • 2014.09.18.-2015.07.20.: Dárdai Pál
  • 2015.07.20.-2017.10.17.: Bernd Storck
  • 2017.10.20.-2017.11.14.: Szélesi Zoltán
  • 2017.11.15.-2018.06.19.: Georges Leekens
  • 2018.06.19.-           : Marco Rossi