A Figyelő pályakezdő és kisgyerekét gondozó kutatót is listázott, mondván, nem túl aktívak tudományos cikkek terén

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Soros-zsoldosok után most azokat a társadalomkutatókat listázta a Figyelő, akik „a liberális világszemlélet narratívája alapján”olyan témákat kutatnak az adófizetők pénzén, amik szembemennek a magyar társadalom érdekeivel – így például a demográfiai krízis helyett szexuális kisebbségekkel, migrációval és egyéb aberrációkkal foglalkoznak.

Több érintett kutató a 444-nek elmondta: nem is annyira a kipécézés zavarja, hanem hogy a kormány elvonná a forrásokat és ezzel elvágja a fiatal kollégák jövőjét és lehetőségeit.

Az MTA Társadalomtudomány Központja közleményt adott ki, amiben nem említik név szerint a Figyelőt, de egyértelmű, hogy mire reagálnak.

Illusztráció: Botos Tamás/444

Az MTA TK Politikatudományi Intézet Igazgatótanácsa viszont már egyértelműen fogalmazott a közleményében, amiben leírták, hogy Schmidt Mária lapja, a Figyelő pályakezdő és kisgyerekét gondozó kutatót is listázott azzal, hogy nem túl aktívak tudományos cikkek terén. Itt a teljes közlemény:

„Valótlanságokat állító, a közvélemény megtévesztésére alkalmas, továbbá kollégáink és intézetünk jó hírét is sértő – névtelenül megjelentetett – cikket közölt a Figyelő c. sajtótermék 2018. június 19-én az MTA TK PTI-ben folyó munkáról, személy szerint is megnevezve hét kutató kollégánkat.

A cikk állítása szerint a PTI »több munkatársa sem volt túl aktív tudományos cikkek terén az utóbbi években«. A Figyelő mindenfajta kontextus nélkül közölt ilyen állításokat anélkül, hogy tájékozódott volna a kérdésben. A cikk által pellengérre állított hét kutató nagyobb része pályakezdő, többeknek más munkafeladatai vannak, mint a publikálás. Mások 2017 őszén kezdték a kutatómunkát az Intézetben, de van olyan az érintettek között, aki fizetés nélküli szabadságon töltött hosszabb időt, illetve aki kisgyermekét gondozta. Ők aligha publikálhatnak úgy, mint kollégáik. De a Figyelő által kipécézett kutatók között van a PTI nemzetközi publikációkban talán legsikeresebb munkatársa is, ami az MTMT nyilvános adatbázisából is kiderül.

Örülünk, ha a sajtó ír a PTI-ben folyó kutatási eredményekről, a kutatók publikációiról, akár egy-egy kutatóról is. De talán akkor érdemes felkeresni az adott intézményt, megismerkedni a kutatómunka természetével, az eredményekkel és a gyengeségekkel. És természetesen fontos a teljesítmény, a teljesítményértékelés is, ami az »anyaintézményben«, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában - és így a PTI-ben is - a legszigorúbbak egyike (néhány éve éppen ez keltett megütközést a sajtóban). Ezzel is összefügg az, hogy a PTI teljesítménye a kutatásban és a publikációkban is kiemelkedő: az intézet kutatói 2017-ben összesen 143 publikációt jelentettek meg, amelyből 38 idegen nyelvű volt, valamint mintegy 40 hazai és 70 nemzetközi konferencia előadást tartottak. A nagyobb kutatási projektekről és a publikációkról az érdeklődők a PTI honlapjáról is tájékozódhatnak.”