Az ELTE és a CEU is kiáll az MTA autonómiája mellett

Szolidaritásáról biztosította az ELTE Társadalomtudományi Kara és a CEU a Magyar Tudomány Akadémiát azok után, hogy a kormány bele akar szólni a kutatóintézetek finanszírozásába, és hogy a Figyelő listába szedte azokat a kutatókat, akik szerintük "a liberális világszemlélet narratívája alapján” dolgoznak az adófizetők pénzéből. 

"Reményünket fejezzük ki, hogy az ott dolgozó társadalomkutató kollégák továbbra is autonóm módon, kizárólag a nemzetközi tudományosság követelményeihez igazodva folytathatják tevékenységüket, és nem kényszerülnek feladni a társadalomtudományi kutatások természetéhez tartozó, a társadalmi problémákat fókuszba helyező szemléletmódjukat,"

írják az ELTE Társadalomtudományi Karának honlapján megjelent közleményben. Hozzáteszik: "meggyőződésünk, hogy a társadalmi problémák feltárása hozzásegít a társadalom működési zavarainak elhárításához, ezért megbecsülésünkről és támogatásunkról biztosítjuk a kényes témák kutatásáért a sajtóban pellengérre állított kollégákat."

A CEU közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy

"egyetértésben a magyar tudományos közösséggel, úgy véljük, hogy a kutatás szabadsága szempontjából létfontosságú, hogy az Akadémia megőrizhesse önrendelkezési jogát, és hogy a források odaítélése a tudomány szempontjai alapján történjen."

Szerintük egyetlen intézmény sem tett többet a tudásalapú gazdasági és társadalmi fejlődésért, mint az MTA. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.