Eddig ismeretlen Munkácsy-festményt mutatnak be Szegeden

MŰVÉSZET
2018 június 20., 11:14
comments 22

Három, a széles nyilvánosság előtt eddig ismeretlen remekművet láthatnak az érdeklődők a Múzeumok Éjszakáján – közölte a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Az első festmény Munkácsy Mihály egyik alkotása, aminek a címe:

„Egy tál meleg leves”.

A kép középpontjában egy tányért tartó kislányt és egy koldust láthatunk, a koldus ugyanazt a szűrt viseli, mint az Éjjeli csavargók című Munkácsy-mű főhőse. A jó állapotú festmény 1873 körül készülhetett, a szakértők szerint az 1870-es évek egyik kiemelkedő alkotása. A művet eddig nagyszabású múzeumi eseményen, kiállításon nem láthatta a széles közönség.

Érdeklődők Munkácsy Mihály Golgota című festménye előtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 28-án.
photo_camera Érdeklődők Munkácsy Mihály Golgota című festménye előtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 28-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Emellett Mednyánszky László „Nyírfaliget” és Iványi Grünwald Béla „Majális” című alkotását is kiállítják, ezek szintén egy magángyűjtemény részét képezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.