Akár Ausztriában is lehet a Putyin-Trump találkozó

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Donald Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója, John Bolton a jövő héten Moszkvába utazik, hogy az orosz-amerikai államfői csúcstalálkozó részleteiről tárgyaljon, közölték amerikai források csütörtökön. 

Bolton a hét során Londonba és Rómába is elutazik majd, nemzetbiztonsági kérdésekről fog kormánytagokkal tárgyalni. 

Kiszivárgott hírek szerint az orosz és az amerikai elnök már júliusban találkozhat, de ezt a Kreml szóvivője nem kívánta megerősíteni. 

Trump és Putyin még márciusban állapodott meg egy személyes találkozóban, amikor Trump felhívta az orosz államfőt, hogy gratuláljon az újraválasztásához. Az orosz és az amerikai média akkor úgy számolt be a hírről, hogy Trump meghívta Putyint a Fehér Házba, de azóta egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a találkozóra Európában fog sor kerülni. 

Putyin jelezte, hogy bármikor kész találkozni, amikor az amerikaiaknak megfelel. 

A Kreml-közeli források szerint az orosz fél azt szeretné, hogyha egy harmadik országban valósulna meg a találkozó, lehetőleg valahol Európában, ahol nem oroszellenes a vezetés. Konkrétan a legtöbbet Ausztriát szokás emlegetni, mivel az ország fel is ajánlotta, hogy szívesen vendégül látnák az eseményt. De orosz hivatalnokok említették már Finnországot, Szlovéniát és Izlandot is korábban. 

Trump július 11-én érkezik majd Európába egy NATO-csúcsra, 13-án pedig a tervek szerint Nagy-Britanniába látogat. A szervezést ugyanakkor nehezíti, hogy Putyin vélhetően nem szívesen hagyná el Oroszországot a világbajnokság vége, azaz 15-e előtt. (AP, Financial Times)