Elutasította Breivik panaszát az Emberi Jogok Európai Bírósága, a börtönkörülményei nem embertelenek

Terrorizmus
2018 június 21., 07:45
comments 231

Elutasította Anders Behring Breivik panaszát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), kimondva, hogy a 77-szeres norvég tömeggyilkos börtönkörülményei nem minősülnek embertelen vagy megalázó bánásmódnak.

„A strasbourgi bíróság nem állapította meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének bármilyen megsértését, ezért nyilvánvaló megalapozatlansága miatt elutasította a beadványt” – írták a végleges határozatot ismertető törvényszéki közleményben.

Anders Behring Breivik, aki azóta Fjotolf Hansenre változtatta a nevét, 2011 júliusában előbb Oslóban felrobbantott egy autóba rejtett bombát, megölve 8 embert, majd áthajózott Utoya szigetére, ahol 69 embert, zömmel tizenéveseket agyonlőtt egy ifjúsági táborban. A férfi mindezért a Norvégiában kiszabható legszigorúbb büntetést kapta: 21 év börtönre ítélték, ami meghosszabbítható, ha úgy ítélik meg, hogy a szabadlábra helyezése veszélyes lehet a társadalomra.

Breivik náci tisztelgése a skieni bíróságon 2017. január 10-én.
photo_camera Breivik náci tisztelgése a skieni bíróságon 2017. január 10-én. Fotó: Lise Aaserud/NTB Scanpix/AFP

A norvég legfelsőbb bíróság tavaly elutasította Breivik panaszát, a férfi ezután fordult az EJEB-hez, mondván: a fogva tartási körülményei miatt sérültek az emberi jogai, mivel magánzárkában őrzik, és „állatias bánásmódban” van része.

Hogy ezt érzékeltesse, többek között azt hozta fel, hogy gyakran hideg a kávéja. Pedig a norvégiai tárgyaláson a főügyész elmondta, hogy a felperes börtönkörülményei jobbak, mint sok más rabé: három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, tévét, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat.

Az EJEB-hez az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel. A testület határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.